Sfânta Împărăteasă Teodora cinstită la Rochester – SUA

Comunitatea românească din Rochester/Victor NY își va cinsti duminică, 17 februarie 2013, unul dintre ocrotitori, pe Sfânta Împărăteasă Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei.

La cererea credincioșilor care au simțit ocrotirea și mijlocirea Sfintei, în anul 2008 Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi a aprobat al treilea hram al Bisericii din Rochester, potrivit Radiocredinta.org. În fiecare an de atunci în luna lui februarie în duminica cea mai apropiată zilei de cinstire a Sfintei, 11 februarie, credincioșii români din centrul și vestul statului New York se adună și cer Sfintei Teodora ajutor și mijlocire.

Duminică 17 februarie, Sfânta Liturghie va începe la orele 10:00 am și va fi urmată de o masă festivă în sala socială a bisericii.

Sfânta Teodora s-a născut din părinți străluciți și evlavioși, care au crescut-o la Constantinopol, cetatea de scaun a împărăției. Era foarte isteață și frumoasă. La 4 iunie 830, ea s-a măritat cu Teofil, la un an după cel el ajunsese împăratul Bizanțului. Au avut șapte copii împreună: cinci fete și doi băieți.

Dar căsnicia lor a fost umbrită de ura lui Teofil față de sfintele icoane ale Bisericii și de silnica lui prigoană asupra celor ce nu încetau a le duce închinare. Teodora și-a sfidat soțul în această privință, continuând să cinstească sfintele chipuri. Ea a izbutit să-l scape din închisoare pe cel mai strălucit zugrav de icoane din acea vreme, Sfântul Lazăr (17 noiembrie).

Când împaratul Teofil a murit, în 842, Sfânta Teodora a luat în stăpânire tronul pe seama fiului ei Mihail, care era prea mic să domnească singur. Ea a folosit prilejul spre a face să fie ales ca patriarh al Constantinopolului un iconodul, Metodie, și spre a convoca un sinod al Bisericii în luna martie a anului 843, care a reașezat în chip solemn închinarea sfintelor icoane. Totuși, ea a stăruit ca sinodul să nu osândească pe soțul ei abia răposat, mărturisind că acesta se căise de iconoclasmul său pe patul de moarte.

Spre a prăznui reașezarea icoanelor, Sfânta Teodora a condus un uriaș alai cu icoane pe străzile Constantinopolului, în duminica de 11 martie 843. Era prima duminică din Postul Mare din acel an. De atunci, Biserica prăznuiește reașezarea sfintelor icoane in prima Duminică din Postul Mare, printr-o slujbă cunoscută ca Biruința Ortodoxiei.

Cincisprezece ani mai târziu, după ce fiul ei Mihail a luat tronul de unul singur, a surghiunit-o pe ea și pe cele patru surori ale sale la Mânăstirea Gastrion. Sfânta Teodora a primit cu bunăvoință aceasta, lucrând cu și mai multă râvnă pentru mântuirea sa. A murit cu pace la 11 februarie 867. Mai târziu, moaștele ei au fost aflate neputrezite și așezate în catedrala de pe insula Corfu.

Comentarii Facebook


Știri recente