Sfânta Elena, o împărăteasă pe urmele Mântuitorului

Cu prilejul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, la 21 mai 2014, Catedrala patriarhală își sărbătorește hramul istoric. În acest sens, în cele ce urmează vă prezentăm un fragment din interviul intitulat Sfânta Elena, o împărăteasă pe urmele Mântuitorului, publicat în Ziarul Lumina din data de 31 octombrie 2013:

Credincioșii prezenți zilele trecute la hramul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, s-au putut închina la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Împărătese Elena ce păstrează părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele acestei mari sfinte. Despre importanța Sfintei Elena în istoria creștinismului ne-a vorbit pr. conf. dr. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București.

Preacucernice părinte profesor, ce mărturii se păstrează în izvoarele istorice despre Sfânta Împărăteasă Elena?

Sfânta Împărăteasă Elena este, față de Împăratul Constantin cel Mare, într-o situație pe care o întâlnim în Evanghelii, și anume raportul dintre Maica Domnului și Mântuitorul Iisus Hristos. Maica Domnului apare și vorbește de foarte puține ori în Noul Testament, iar mărturiile despre viața ei sunt foarte sărace. Și în cazul celor doi împărați, Constantin și Elena, centrul preocupărilor a fost pentru cercetătorii și istoricii contemporani lor personalitatea împăratului, care, fiind foarte puternică, a lăsat-o pe cea a mamei sale în umbră. Să nu uităm, însă, că o personalitate se dezvoltă în primul rând prin educația pe care o primește de la mamă. Și, dacă împăratul Constantin a devenit ceea ce a devenit, este evident că multe din valorile morale și culturale pe care le-a avut se datorează mamei sale, Elena.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente