Sf. Valentin sărbătorit la Biserica Delea Nouă Calist din Capitală

Pentru credincioşii Parohiei Delea Nouă Calist din Bucureşti a fost sâmbătă, 30 iulie 2016, o zi deosebită. În lăcaşul de cult se află fragmente din moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Valentin sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă.

Cu acest prilej, vineri, 29 iulie 2016, de la ora 17:00, s-a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, iar în ziua de sâmbăta, 30 iulie, începând cu ora 8:00, s-a săvârşit Utrenia, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului de către preoţii slujitori.

Tot sâmbătă, de la 11:00, membrii Consiliului şi Comitetului parohial au oferit credincioșilor pachete cu alimente şi medicamente.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I. Remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni şi vindecător, a fost foarte iubit de către credincioşii săi. A fost arestat, torturat şi decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuţiilor împăratului Marc Aureliu. A fost ucis în secret, în timpul nopţii, pentru a se evita răscoala populaţiei din Terni. Trupul său a fost luat de către ucenicii săi, Proclu, Efir şi Apolonie, dus în cetatea Interamna, unde slujise ca Episcop, şi îngropat cu mare cinste. (Vieţile Sfinţilor pe luna iulie, retipărită şi adăugită cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ediţia din 1901-1911, Editura Episcopiei Romanului – 1997).

Comentarii Facebook


Știri recente