Unde se găsesc moaștele Sfântului Valentin în București

Un lucru mai puțin cunoscut bucureștenilor este că o biserică din capitală păstrează de aproape douăzeci de ani un fragment din moaștele Sfântului Valentin, episcopul Umbriei. Sfântul Valentin este înscris în calendarul apusean la data de 14 februarie, iar în cel răsăritean la data de 30 iulie.

Fragmentul din moaștele Sfântului Mucenic Valentin se găsește la Biserica Delea Nouă – Calist din sectorul 3 al capitalei. Sfintele sale moaște au fost aduse aici în anul 2005.

Moaștele Sfântului Valentin, episcopul Umbriei, se găsesc la biserica Delea Nouă – Calist din București.

Sfântul Valentin, un sfânt vindecător

Sfântul Valentin a fost Episcop al Umbriei în Italia în secolul al 3-lea, pe vremea când creștinii sufereau din cauza persecuțiilor. Potrivit sinaxarelor, sfântul Valentin tămăduia neputinţele şi bolile oamenilor.

Multora dintre cei necredincioşi le arăta care este adevărata închinare, îndemnându-i să renunţe la păgâneasca adorare a idolilor. Tinerii soseau la el pentru a primi binecuvântare pentru căsătorie și, de aceea, Sfântul Valentin era considerat ocrotitorul celor care vor să întemeieze o familie.

În viața sfântului citim o întâmplare miraculoasă, care îl are în centru pe un om erudit pe nume Craton, care avea un fiu grav bolnav.

Craton, îndemnat de un tribun venit în Roma, îl roagă pe Episcopul Valentin să îi vindece fiul. Sfântul Valentin s-a rugat o noapte întreagă pentru Hermion, fiul lui Craton, iar Dumnezeu l-a vindecat. Văzând această minune, Craton și trei ucenici de-ai lui s-au botezat creștini.

Pe lângă Sfântul Valentin pomenit în 30 iulie, în calendarul Bisericii Ortodoxe Române mai sunt trecuţi şi alţi sfinţi cu același nume: Sfânta Muceniță Valentina – 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum – 24 aprilie și Sf. Valentin – 24 octombrie.

Numele Valentin este de origine latină și este asociat cu termenul „valens”, care înseamnă puternic, sănătos sau plin de vigoare. Potrivit statisticilor,587.327 de români poartă numele Sfântului Valentin.

Citește acatistul Sfântului Valentin!

Foto credit Arhiva Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Telegram!

Comentarii Facebook


Știri recente