Sf. Trei Ierarhi sunt semne puse de Dumnezeu înaintea noastră, ca și noi să fim una cum sunt ei în ceruri: PS Nichifor

Sf. Trei Ierarhi „sunt semne pe care Dumnezeu le-a pus” înaintea ochilor noștri, „ca și noi împreună să fim una, precum aceștia una sunt în ceruri”. „Dezbinare nu a fost între ei nici pe pământ”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” din Iași.

Viețile acestor sfinți ne oferă pilde „despre cum să-și aleagă tânărul calea sa, despre cum să înțeleagă la tinerețe că adevărata cunoaștere, care dă viață și care hrănește, este cunoașterea de Dumnezeu și acest lucru este cu putință încă din această viață”, a spus ierarhul.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a precizat despre cunoașterea lui Dumnezeu că este „nu doar o cunoaștere abstractă, nu doar o teologie pe care o înveți ca pe o știință”.

Ea devine adevărată cunoaștere „dacă este dublată de o viață potrivită cuvântului lui Dumnezeu, care schimbă viața omului oricare ar fi împrejurările în care acesta trăiește și care, pe bună dreptate, îl ridică pe om deasupra grijilor și suferințelor, care sunt inerente oricărui timp istoric în care vom trăi, împlinindu-se în acel om orice cuvânt pe care Domnul Hristos l-a spus: «Fericiți sunt toți cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el».”

„Vedem acest cuvânt împlinindu-se în viața lor”, a menționat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul despre Sfinții Trei Ierarhi. „Au trăit puțin ca ani, dar bogat și mult ca împliniri și ca înțelegere.”

Ierarhul a spus că „Dumnezeu vrea să-și arate puterea Sa și insuflarea Sa în fiecare din noi, la măsura noastră”, la fel cum S-a preamărit în viețile acestor sfinți.

„Viața Sf. Trei Ierarhi ne este pusă înainte ca semn de însuflețire și de nădejde că Dumnezeu lucrează în istorie și lucrează și în zilele noastre”, a adăugat părintele episcop-vicar.

Așa cum au rămas uniți în veșnicie, „și noi să învățăm să trăim într-o unitate și o cinstire unii față de alții, fiecare cu harisma sa, fiecare cu lucrarea sa”, a mai spus ierarhul.

„Să ne ajute Sfinții Trei Ierarhi, iubiți credincioși, ca astfel să ne minunăm de darul vieții și să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate cele lucrate și puse nouă înainte spre slujire și alegere dreaptă a credinței”, a încheiat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.


Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi a fost ctitorită ca o biserică fortificată de Domnitorul Vasile Lupu și sfințită în 1639. Domnitorul a fost cel care a primit în dar sfintele moaște ale Sf. Cuv. Parascheva de la Patriarhul Constantinopolului după ce a plătit datoriile la Înalta Poartă atât pentru Patriarhia Constantinopolului, cât și pentru cea a Ierusalimului.

La mănăstire au avut loc lucrările Sinodului de la Iași, care a aprobat textul Mărturisirii de credință redactată de Petru Movilă, Mitropolitul Kievului. Sinodul de la Iaşi a făcut pentru câteva zile din Mănăstirea „Trei Ierarhi” centrul întregii Ortodoxii, iar din domnitorul Vasile Lupu un urmaş al basileilor care patronau desfăşurarea Sinoadelor Ecumenice.

Foto credit: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: @basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente