Sf. Trei Ierarhi au fost aurul epocii lor, demonstrând rolul familiei creștine în istoria mântuirii, spune PS Timotei

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. În omilia sa, el a vorbit despre strălucirea pe care Sfinții Trei Ierarhi au dat-o epocii lor, numită „Secolul de aur” al teologiei creștine. Ei au arătat lumii că familiile creștine au rol uriaș în istorie, născând oameni care schimbă lumea, a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Cei trei ierarhi au trăit într-un veac care s-a numit «de aur»”, a afirmat el. „Nu a avut prea multe lucrări edilitare pentru a fi numit«de aur». A fost numit așa tocmai pentru strălucirea învățăturilor celor trei.”

„Toți trei au avut o educație creștină aleasă, toți trei proveneau din familii creștine de bun nume”, a adăugat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, menționând că Sfântul Vasile cel Mare provenea dintr-o familie care a dat Bisericii șase sfinți. „Tatăl său a fost un cunoscut avocat al vremii, iar mama lui o femeie deosebit de evlavioasă.”

„Sf. Grigorie provenea dintr-o familie preoțească, tatăl său s-a învrednicit să primească și harul arhieriei, iar mama lui s-a rugat îndelung pentru a avea copii. Pe Sfântul Grigorie l-a născut la vârsta de 50 de ani”, a continuat ierarhul.

„Sfântul Ioan Gură de Aur provenea din familia unui general din armata imperială care a murit de tânăr, iar mama lui, Antuza, femeie văduvă, l-a crescut singură. De aceea, o perioadă de timp nu a dorit să o părăsească, tocmai din respect pentru multele strădanii pe care această femeie sfântă le-a făcut pentru fiul ei.”

Astfel, toți trei „au arătat în viața lor ce înseamnă familia, care este rolul părinților, adresându-se adeseori tinerilor”.

Sfinții Trei Ierarhi și-au dobândit credința puternică mai întâi în familie, a subliniat Preasfițitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu (arhivă)

Comentarii Facebook


Știri recente