Sf. Serghie și Vah au fost cinstiți la Catedrala din Craiova, unde se păstrează capetele lor

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah au fost cinstiți sâmbătă la Catedrala din Craiova. Sărbătoarea a început în ajun, cu rânduiala Privegherii Mari și tradiționala procesiune în jurul sfântului lăcaș cu racla în care se află capetele sfinților.

Sâmbătă, în ziua de pomenire a celor doi mucenici, Mitropolitul Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Craiova.

„Fiecare dintre noi trebuie să-și ia crucea sa și să urmeze Mântuitorului Hristos. Prin Taina Sf. Botez, noi ne-am îmbrăcat în haina Mântuitorului Hristos. Este o haină strălucitoare a slavei cerești”, a spus Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură.

„Botezul este strălucirea dumnezeiască care nu are asemănare pe pământ. Nu este un lucru omenesc sau o creație, ci este puterea sau energia dumnezeiască necreată. Această slavă dumnezeiască cuprinsă în haina de lumină de la botez este și haina suferinței.”

Mitropolitul Olteniei a oficiat Sf. Liturghie de hramul Sf. Serghie și Vah sâmbătă, 7 octombrie 2023, la Catedrala din Craiova. Foto: Mitropolia Olteniei

„Mântuitorul nostru a spus sfinților apostoli Ioan și Iacob că ei vor putea să fie de-a dreapta și de-a stânga Sa dacă vor bea paharul pe care El îl va bea. Acest pahar este răstignirea, crucea și suferința. Sfinții mucenici Serghie și Vah s-au îmbrăcat în haina botezului, dar în același timp și în haina mărturisirii, în haina renunțării și în haina răstignirii”, a explicat părintele mitropolit.

„Pe Sf. Mucenici îi avem modele, adică exemple de urmat. Aceștia ne arată cum trebuie să fim înaintea lui Dumnezeu, anume lepădați de sine, lepădați de grijile lumești, lepădați de preocupările pământești și păcătoase. Trebuie să urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos pe această cărare a sfințeniei”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Hirotonii și distincții

Mitropolitul Olteniei i-a avut alături în slujirea de hram pe Pr. Grigore Vulcănescu Protopop de Craiova Sud, Pr. Cristian Cojocaru Protopop de Craiova Nord, Pr. Adrian Mazilița, prodecanul Facultății de Teologie, Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, Pr. Corneliu Dogaru, marele eclesiarh, părinți de la Centrul Eparhial din Craiova, și Arhid. consilier Bogdan Fântână.

Răspunsurile de la strană au fost date de Corul Facultății de Teologie și de Corul Seminarului Teologic din Craiova, conduse de lect. univ. dr. Victor Șapcă.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Constantin Iliuță a fost hirotonit preot pe seama parohiei Târgul de Afară, din județul Dolj, iar teologul Mihai-Robert Petrescu a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Mitropolitane din Craiova.

La finalul slujbei, pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele pensionar Ion Iliuță a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Gramata chiriarhală a fost citită de Pr. Adrian Mazilița, în calitate de consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.

Catedrala Mitropolitană din Craiova și-a serbat hramul secundar sâmbătă, 7 octombrie 2023, în ziua de pomenire a Sf. Serghie și Vah. Foto: Mitropolia Olteniei

Capetele sfinților mucenici Serghie și Vah au fost aduse în țară în timpul Sfântului Domnitor Neagoe Basarab și păstrate spre închinare la Mănăstirea domnească Curtea de Argeș. La Craiova au fost aduse prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 25 octombrie 1949.

Părintele Mitropolit Irineu a dăruit fragmente din moaștele Sf. M. Mc. Serghie și Vah bisericii fostei Mănăstiri Cotroceni, astăzi parte a Muzeului Cotroceni din București, care este și ea ocrotită de acești sfinți.

Hramul principal al Catedralei Mitropolitane din Craiova este „Sf. M. Mc. Dimitrie, izvorâtorul de mir”.

Foto  credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente