Sf. Mc. Tatiana, cinstită la Craiova: Este un model pentru tinerii și tinerele noastre, a spus Mitropolitul Irineu

Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița, a fost cinstită marți seară și miercuri la Catedrala Mitropolitană din Craiova, acolo unde se află un fragment din moaștele sale.

Marți seară a avut loc slujba Vecerniei și procesiunea cu sfintele moaște, condusă de Arhim. Vladimir Dărângă, marele eclesiarh al catedralei.

Miercuri, 12 ianuarie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Irineu al Olteniei. Ierarhul și-a exprimat bucuria că Oltenia are în Catedrala Mitropolitană cinstitul cap al Muceniței Tatiana.

Vorbind despre viața sfintei, care a trăit la Roma în secolul 3, Mitropolitul Irineu a remarcat că credința ei a fost una de neînvins pentru că a auzit de la Mântuitorul Iisus Hristos îndemnul de a nu ne teme de „ceea ce vom răspunde înaintea oamenilor, pentru că Duhul Sfânt ne va da nouă cuvânt și putere să răspundem”.

„Sf. Mc. Tatiana este un model pentru noi cei de astăzi, pentru tinerii și tinerele noastre”, a subliniat IPS Irineu.

„Să ne gândim că Sf. Tatiana a ales ce este mai bun dintre toate lucrurile vieții, anume să trăiască în Împărăția lui Dumnezeu, primind cununa nestricăcioasă a muceniciei. Cu alte cuvinte, Sf. Tatiana a păstrat pe Mântuitorul Hristos în sufletul său și s-a unit cu El. Ca fecioară, a devenit mireasa Acestuia. Așa cum mireasa este dăruită întru-totul mirelui ei, Sfânta Tatiana s-a dăruit Mântuitorului Hristos, cum spunem în cântare că ‹pe tine Mirele meu Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc, ca să mor și să împărățesc întru Tine. Ca pe o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine întru dragostea Ta›”.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit a vorbit despre cinstirea sfintelor moaște și a explicat că aceasta se datorează faptului că atunci când sfântul a primit pe Duhul Sfânt, el l-a primit „în întregul complex al vieții sale, adică în trup și în suflet”.

„Sfinții sunt purtători de Dumnezeu. Ei s-au nevoit în viața aceasta și au lăsat loc milostivului Dumnezeu în sufletele lor. Altfel spus, sfinții s-au golit de viața și personalitatea lor pentru a se învrednici de primirea lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, sfinții și-au dăruit în întregime viața lui Dumnezeu”.

Foto credit: Mitropolia Olteniei / Stanciu Ionuț

Comentarii Facebook


Știri recente