Sf. Mc. Fanurie cinstit la Câmpulung Muscel

27 august este cinstita zi de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Fanurie, marele făcător de minuni, cel care ducând o viață aspră aducea tămăduire surzilor și orbilor, botezându-i și învățându-i dreapta credință. Cu această binecuvântată ocazie, biserica din municipiul Câmpulung Muscel, închinată Sfântului Mare Mucenic Fanurie, și-a sărbătorit astăzi hramul. Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiată o hirotonie întru diacon.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a îndemnat pe toți să-și amintească de comorile primite de la Dumnezeu: „Sfântul Înger Păzitor, Sfântul al cărui nume l-au primit la botez, Sfântul patron al casei, al familiei, și nu în ultimul rând sfântul apărător al bisericii unde merg adesea să se roage. Aceștia sunt mijlocitorii noștri către Dumnezeu, cei ce poartă rugăciunile nostre spre împlinirea lor, așa cum aflăm și din Sfânta Scriptură: „Și a venit un alt înger și a stat la altar, având cădelniță de aur, și i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților, pe altarul de aur dinaintea tronului. Și fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinților.” (Apocalipsa. 8: 3,4). Mijlocirea este o comuniune de iubire între membrii unui singur Trup. Biserica este trupul, Hristos este Capul și noi toți, indiferent dacă suntem pe pământ sau în cer, suntem mădularele aceluiași Trup, iar dragostea, rugăciunile și părtășia ne fac să fim cu toții frați”.

După cum ne-a transmis Șerban Niță, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adăugat că este nevoie de curaj în urcușul duhovnicesc, de lăsarea păcatelor odată cu spovedirea lor înaintea Milostivului Dumnezeu, subliniind că este necesar să ajungem să ne îngrețoșăm de propriile păcate si să nu le mai repetăm, pentru ca astfel să ne fie ascultate și rugăciunile prin mijlocirea îngerilor, căci” Îngerii oare nu sunt toți duhuri slujitoare, trimise ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii ” (Evrei.1: 14). Aceasta înseamnă că ei au o lucrare anume pentru oamenii de pe pământ, pentru noi toți, necesară fiind însă împreuna-lucrare a faptelor nostre cu puterea lor de a ne ajuta. Cerem mijlocirea sfinților pentru că ei sunt bine-plăcuți înaintea Domnului, Care îi iubește și le încredințează fapte de milostivire, de dragul oamenilor. Să fim așadar și noi blânzi și milostivi, să nu rănim în niciun fel creația lui Dumnezeu, să nu aducem întristare nimănui, să respectăm darurile lui Dumnezeu, să nu batjocorim fața Sa – natura și tot ce ne înconjoară – să căutăm să aducem frumos și armonie prin tot ce facem, suntem și gândim, si astfel putem nădăjdui că ne vor fi ascultate și împlinite toate rugăciunile cele de folos.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a felicitat pe cei ce s-au implicat activ în ridicarea bisericii închinate Sfântului Fanurie, admirând frumusețea altarului și dăruirea părintelui paroh, dar și a tuturor credincioșilor ce i-au fost alături, rugându-L pe Bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i sfințească „pe cei ce iubesc podoaba casei” Sale.

Comentarii Facebook


Știri recente