Sf. Matrona va fi sărbătorită la Biserica Sf. Nicolae Tabacu din București

Sf. Matrona va fi sărbătorită luni la Biserica Sf. Nicolae Tabacu din București, care deține și o icoană a ei. Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la mutarea sfintei la viața veșnică.

„Începând din anul 2018, când Sf. Matrona de la Moscova a fost trecută în calendarul Patriarhiei Române, la Biserica Sf. Nicolae Tabacu din București săvârșim slujba acestei sfinte”, a declarat Părintele Paroh Eugeniu Rogoti.

„Chiar din primul an de slujire a pomenirii Sfintei Matrona, credincioșii care au evlavie la ea au donat o icoană deosebită, care a adus multă bucurie celor care o iubesc pe sfântă. Aceștia vin, se închină și mulți au mărturisit că au primit ajutorul sfintei neîntârziat”, a adăugat parohul.

La Biserica Sf. Nicolae Tabacu din Capitală se găsește icoana Sfintei Matrona pictată de Ierom. Antipa Burghelea de la Mănăstirea Antim. Luni se împlinesc 70 de ani de la mutarea sfintei la Domnul. Foto: Pr. Eugeniu Rogoti

Slujba va fi oficiată începând de la ora 06:00, pentru a permite participarea cât mai multor credincioși, fiind zi lucrătoare.

„Nădăjduim ca toți cei care citesc știrea aceasta și au drag de Sf. Matrona să participe la această slujbă și primească folos duhovnicesc în această perioadă pascală. Hristos a înviat!” a transmis Părintele Eugeniu Rogoti.

Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu este frecventată de comunitatea rusă din Capitală, slujbele fiind oficiate atât în limba română, cât şi în slavonă. Lăcașul de cult deține un fragment din moaștele Sf. Serafim de Sarov.

Hotărârea ca Sfânta Matrona să fie trecută în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a fost luată în ședința Sfântului Sinod din 15 februarie 2018.

Sfânta Matrona s-a născut în anul 1881, în satul Sebino din ţinutul rusesc Tula. Deși a venit pe lume fără darul vederii și a pierdut folosirea picioarelor de la vârsta de 17 ani, datorită vieții sale ascetice și rugăciunii necontenite, Dumnezeu a învrednicit-o de darul înainte-vederii și de cel al facerii de minuni.

Sfântul Ioan de Kronstandt a numit-o, pe când sfânta avea doar 14 ani, „al optulea stâlp al Rusiei”, arătând că sfânta se număra printre puţinii rugători pentru țara care avea să fie cuprinsă de persecuţia ateistă odată cu instaurarea puterii sovietice.

Sfânta s-a mutat la Domnul în 2 mai 1952, iar în 8 martie 1998, moaştele sale au fost descoperite nesșiaşezate în mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Moscova.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente