Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, propovăduitor către tineri și mare trezitor de conștiințe: PS Paisie Sinaitul

„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este un mare trezitor de conștiințe. El a fost un mare propovăduitor al lui Hristos, care a întors cetatea de la păcate cu prețul vieții lui. Pentru aceasta, îl vedem că ne cheamă astăzi și pe noi la înnoirea noastră duhovnicească”, a spus vineri Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.

„Însă, pentru a înfăptui aceasta, este nevoie de voința noastră, este nevoie de rugăciune multă, este nevoie de înțelepciune, de cumpătare ascetică, este nevoie de iubire mai mare față de Dumnezeu și față de semenii noștri”, a continuat Preasfinția Sa.

Ne învață să ne asumăm Crucea

„Societatea contemporană, așa cum vedem, are adeseori tendința de a-L îndepărta pe Dumnezeu, de a-L uita pe Dumnezeu, de a ignora voia Lui în viața noastră.”

„Însă, din păcate, atunci când ne înstrăinăm de Dumnezeu, ajungem să ne înstrăinăm și de noi înșine, ajungem să ne înstrăinăm de semenii noștri, să devenim autosuficienți, să devenim prizonieri ai egoismului propriu, devenim de multe ori insensibili la durerea celui alt, la suferința altora, stăpâniți de pornirile și patimile firii căzute în păcate”, a avertizat ierarhul.

„Așadar, vremurile actuale, complicate, cu războaie, cu crize multiple, sunt provocate, de fapt, de îndepărtarea noastră de Dumnezeu, de păcatele noastre, de egoismul nostru, de răutate, de invidie și multe altele. De aceea, este nevoie de o înnoire a noastră duhovnicească.”

Slujba de Priveghere pentru sărbătoarea Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir a fost oficiată la altarul exterior din apropierea Catedralei Patriarhale vineri, 25 octombrie 2024. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Și, asemenea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, să nu uităm că este nevoie și de jertfa noastră, de aflarea și de asumarea sensului Crucii în viața noastră. Adică este nevoie să-L facem pe Hristos Domnul mai prezent în viața noastră, pe Hristos cel Care S-a întrupat pentru noi, cel Care S-a răstignit pe Cruce, a murit și a înviat pentru noi”, a explicat Preasfinția Sa.

„Doar El poate să dea sens existenței vieții noastre, poate să desființeze distanțele pe care le creează păcatul între noi și Dumnezeu, între noi și semenii noștri. El, Hristos, Domnul, ne unește, unește pe cele despărțite, dăruiește dreptate, desface legăturile morții și face ca iubirea între frați să devină o realitate.”

„Pe acest Hristos, Care este sensul, care este limanul nostru, ni-L arată astăzi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, pe acest Hristos ne cheamă să-L urmăm, ca să putem ieși și noi biruitori, așa cum sfinții mucenici sunt numiți buni biruitori”, a continuat episcopul vicar patriarhal.

Un sfânt al tinerilor

„Una dintre cele mai vechi reprezentări iconografice ale Sfântului Mucenic Dimitrie îl înfățișează înconjurat de tineri”, a spus PS Paisie Sinaitul vineri, 25 octombrie 2024. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Îl trăia pe Hristos cu tot sufletul său, cu toată inima sa. Hristos Domnul ajunsese să fie pentru el sensul vieții, sensul existenței sale, precum învățase Sfântul Apostol Pavel când a spus: Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”, a mai spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Mânat așadar de entuziasmul tineresc și de râvna sfântă pentru vestirea Evangheliei lui Hristos, după cum aflăm din martiriologiile sale, el propovăduia pe Hristos Domnul cu multă fervoare, mai ales tinerilor din cetatea Tesalonic.”

„De altfel, una dintre cele mai vechi reprezentări iconografice ale Sfântului Mucenic Dimitrie îl înfățișează înconjurat de tineri, înconjurat de copii. Este o pictură lucrată în mozaic foarte veche, păstrată din fericire în bazilica sa din Tesalonic”, a explicat părintele episcop vicar patriarhal.

„Sfântul Mucenic Dimitrie rămâne nu doar un sfânt militar care a mărturisit pe Hristos în fața autorităților imperiale păgâne cu prețul vieții sale, ci el rămâne mai ales ca un trezitor al conștiințelor, un simbol al tuturor celor care luptă pentru libertatea de a-și păstra dreapta credință, de a-și mărturisi dreapta credință chiar și cu prețul vieții.”

„Din toate necazurile pe care ni le aduc diferitele crize ale vremurilor noastre, El, Hristos, este singura Cale, este singurul adevăr, este singura noastră Viață. Să ne rugăm așadar Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, să ne dea și nouă înțelepciunea și puterea credinței jertfelnice pentru a ne închina toată viața lui Hristos Domnul”, a încheiat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.


PS Paisie Sinaitul a oficiat vineri, 25 octombrie 2024, slujba Privegherii pentru sărbătoarea Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

 

Episcopul vicar patriarhal a oficiat Privegherea pentru sărbătoarea Sf. M. Mc. Dimitrie la altarul exterior din vecinătatea Catedralei Patriarhale.

Programul sărbătorilor continuă sâmbătă la Catedrala Patriarhală cu Sfânta Liturghie din ziua de pomenire a Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir, care va fi oficiată de un sobor de arhierei și clerici din care va face parte și Arhiepiscopul Gheorghe de Noua Justiniana și al întregului Cipru.

Întâistătătorul Bisericii Ciprului a însoțit la București cinstitul cap al Sf. și Dreptului Lazăr, cel a patra zi înviat din morți de Hristos. Odorul a fost adus de la Larnaca special pentru sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou,  Ocrotitorului Bucureștilor.

Între moaștele depuse spre cinstire cu ocazia sărbătorilor se află și un fragment din moaștele Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de mir dăruite anul trecut de Mitropolitul Pantelimon de Veria, Naoussa și Kampania (Biserica Greciei).

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Știri recente