Sf. Ier. Nifon cinstit la Craiova, unde l-a botezat pe Sf. Neagoe Basarab

La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova a fost cinstit vineri Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și unul dintre sfinții ocrotitori ai acestui lăcaș de rugăciune.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Predica a punctat cele mai importante aspecte duhovnicești desprinse din viața Sfântului Ierarh Nifon al Constantinopolului, adăugând totodată ca pildă și îndemn urmarea sa întru mărturisirea jertfelnică a Mântuitorului Hristos.

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost cinstit vineri, 11 august 2023, în ziua sa de pomenire, la Catedrala din Craiova. Foto: Mitropolia Olteniei

„Acest mare păstor al Bisericii Ortodoxe a poposit și la noi, venind în Casa Băniei, unde l-a botezat pe Sfântul Domnitor Neagoe Basarab. Iată prin urmare cum, peste veacuri, sfântul a îngăduit să fie adus la Craiova, în Catedrala Mitropolitană, cinstitul său cap spre întărirea credincioșilor ortodocși din Oltenia”, a spus părintele mitropolit în cuvântul de învățătură.

În cadrul Sfintei Liturghii, mitropolitul l-a hirotonit diacon pe teologul Petrişor Efrem, pe seama Catedralei Mitropolitane din Craiova, şi l-a hirotonit preot pe Diaconul Petruţ Iana, pe seama Parohiei Ţugureşti din judeţul Dolj.

Sărbătoarea sfântului a început în ajun, cu slujba Vecerniei unită cu Litia și cu o procesiune cu moaștele sfântului și ale celorlalte moaște din patrimoniul Catedralei.

Moaștele Sfântului Ierarh Nifon au fost aduse în Catedrala de la Craiova în 1949, odată cu înființarea Mitropoliei Olteniei, fiind așezate lângă celelalte sfinte moaște aflate în tezaurul sacru al sfântului locaș: cele ale Sf. Mc. Serghie și Vah și ale Sf. Mc. Tatiana.

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a fost cinstit vineri, 11 august 2023, în ziua sa de pomenire, la Catedrala din Craiova. Foto: Mitropolia Olteniei

Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc, în anul 1517, la scurt timp după trecerea sa la cele veșnice. Un mare dar oferit de Sfântul Nifon culturii și spiritualității noastre este apariția trilogiei macariene: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512), toate tipărite la îndemnul său.

De mai bine de un deceniu, și municipiul Târgu-Jiu are o biserică închinată Sfântului Ierarh Nifon, în cartierul 9 Mai.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente