Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, „dar al Basarabiei pentru neamul românesc”, va ocroti o biserică din Bălți

Episcopul de Bălți a slujit miercuri alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Aceasta și-a cinstit ctitorul, pe Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, născut lângă Bălți și numit de Mitropolitul Teofan „dar al Basarabiei pentru neamul românesc”. Episcopul Antonie a anunțat construirea la Bălți a unei biserici care va fi ocrotită de sfânt.

„Este emoționant să mă aflu aici, pentru că știu că de aici a vorbit Sf. Iosif”, a spus Preasfințitul Părinte Antonie vorbind de pe soleea Catedralei din Iași. „În același timp am venit cu o anumită îndrăzneală, pentru că vin din Basarabia, vin din Episcopia de Bălți, unde se află satul Sfântului Ierarh Iosif. Răzălăi se află la 50 de kilometri de orașul Bălți.”

Vorbind despre centrul cultural și biserica a căror construcție a fost inițiată la Bălți, ierarhul a afirmat: „Știu că, așa cum a ctitorit aici, la Iași, ne va ajuta și pe noi, basarabenii.” El i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru că le oferă basarabenilor ajutor.

Episcopul de Bălți a amintit că parcursul sfântului de la statutul de băiat neștiutor de carte din Basarabia la membru al Academiei Române și sfânt al Bisericii „s-a întâmplat pentru că s-a aflat într-un spațiu firesc, într-un spațiu natural, într-un spațiu unde limba română era la ea acasă”.

Aceasta „este un exemplu pentru noi, basarabenii, ca să înțelegem mai bine ce înseamnă să fim împreună cu țara, împreună cu neamul”, a adăugat ierarhul. „Basarabenii tânjesc după unire, pentru că știu că doar așa pot crește spiritual, doar așa se pot dezvolta.”

La sfârșitul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a spus că „omul bun este acela prin care Dumnezeu lucrează. Sfințenia îmbracă haina bunătății pentru că bunătatea este dar al Duhului Sfânt”. Iar „bunătatea este haina sfințeniei, pentru că prin bunătate puterea celui rău este alungată.”

„Sfântul Ierarh Iosif este un dar al Basarabiei pentru neamul românesc, neam care nu mult după plecarea la cer a Sfântului Iosif a fost reîntregit prin venirea Basarabiei acasă”, a continuat părintele mitropolit.

„Nădăjduim ca, prin rugăciunile tuturor sfinților români, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a sfinților de pe pământul Basarabiei, ca într-o bună zi, ceea ce dorește românul cel mai adânc, adică reîntregirea țării, să se împlinească, când va voi Dumnezeu. El va alege oameni de seamă în stânga și în dreapta Prutului, pentru a împlini această minunată lucrare, acest dor al neamului românesc”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv (Naniescu) a fost Mitropolitul Moldovei timp de 27 de ani, trecând la Domnul în 26 ianuarie 1902. Sfântul Sinod l-a canonizat în ședința din 5-6 octombrie 2017, iar proclamarea oficială a canonizării a avut loc în 25 martie 2018.

Foto credit: Doxologia.ro / Tudorel Rusu

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…