Sf. Dimitrie cel Nou, întâmpinat de sute de tineri: Avem aici bucuria și nădejdea de astăzi și de mâine a Bisericii

Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a fost întâmpinată sâmbătă de sute de tineri în parohiile și Mănăstirile din Protoieria Ilfov Nord. „Iată că avem aici bucuria și nădejdea de astăzi și de mâine a Bisericii”, a spus Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, făcând referire la tinerii din comunități.

La Biserica „Sfântul Efrem cel Nou” din Mogoșoaia, delegația cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a fost întâmpinată de Grupul Psaltic Tronos Junior și de zeci de copii din comunitate.

„Un astfel de cor și o astfel de atmosferă aduc adevărata bucurie pentru părinții lor, pentru preoții slujitori și pentru credincioșii care participă la o slujbă pe care o săvârșesc acești copii curați, nevinovați aproape”, a subliniat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Aceasta este bucuria Bisericii și nădejdea ei și spre acești copii ar trebui să privească televiziunile, media și noi pentru că ei aduc bucurie și nădejde multă”.

Tronos Junior la pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou. 30 martie 2024. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

În orașul Buftea, Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost așezate spre închinare la Biserica „Sfânta Varvara”. PS Timotei Prahoveanul a admirat munca enoriașilor pentru pregătirea pelerinajului.

Într-o vizită efectuată în parohie cu câteva zile înainte, ierarhul a observat că „mulți dintre ostenitorii de la primărie și, inclusiv domnul primar, osteneau aici pentru pregătirea acestui moment. De aceea se cuvine să aducem mulțumire și pentru organizarea acestei sărbători, ca și pentru atenția deosebită arătată față de Biserică în această zonă”.

Grupul psaltic Tronos a întâmpinat moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou la o parohie din Buftea. 30 martie 2024. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a invitat pe credincioșii din Buftea să participe la sărbătoarea Sfântului Dimitrie din luna iulie.

„Și dacă acum, într-un cadru atât de sărbătoresc, l-ați întâmpinat pe Sfântul Cuvios Dimitrie, vă facem tuturor poftire în seara zile de 12 iulie la pelerinajul care va avea loc în centrul orașului București și a doua zi, în ziua de 13 iulie, la Catedrala Patriarhală”.

„Ne rugăm ca peste această localitate și peste toate locurile unde este chemat în ajutor Sfântul Cuvios Dimitrie și ceilalți sfinți ai Bisericii să se reverse daruri bogate”, a concluzionat Episcopul vicar Timotei Prahoveanul.

Viețuirea aspră de la Mănăstirea Țigănești

Pelerinajul cu moaștele Sfântului Dimitrie a continuat la Mănăstirea Țigănești, unde Maica Stareță Stavrofora Eufimia Popa a întâmpinat delegația.

Preasfințitul Părinte Timotei a subliniat că este „pentru prima dată, în decursul celor două veacuri și jumătate de când au fost așezate în cetatea Bucureștilor, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie poposesc în această mănăstire”.

Ierarhul a amintit de viața aspră pe care o trăiau călugărițele din această mănăstire, „care nu mâncau până când nu isprăveau de citit o Psaltire, adică toți Psalmii lui David de la răsăritul soarelui până la o anumită oră”.

Maicile de la Mănăstirea Țigănești se închină la moaștele Sfântului Dimitrie. 30 martie 2024. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie la această mănăstire „este și un răspuns al jertfei, al rugăciunii și al ostenelii călugărițelor de aici care, adeseori, au venit pe Dealul Patriarhiei la chemarea patriarhilor, la chemarea altor călugărițe nevoitoare de acolo, ajutând după râvna și priceperea lor la marile sărbători”, a evidențiat Preasfinția Sa.

„Îl rugăm pe Sfântul Cuvios Dimitrie să ne ajute tuturor și să ne reîntâlnească pe toți într-un număr cât mai mare la sărbătoarea aducerii moaștelor lui în București”.

Sfântul Grigorie Dascălul

Pelerinilor și obștii monahale de la Mănăstirea Căldărușani, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor le-a vorbit despre evlavia Sfântului Grigorie Dascălul la Sfântul Dimitrie cel Nou.

„Sfântul Grigorie, devenit peste ani mitropolit al Țării Românești și cunoscut în istorie ca Sfântul Grigorie Dascălul sau Cel Învățat, de multe ori ca monah, ca ierodiacon și ca ierarh a îngenunchiat în fața moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie. Mai ales atunci când, în mod surprinzător, deși nimic nu este întâmplător, ierodiaconul Grigorie Dascălul de la Mănăstirea Căldărușani a fost chemat să devină păstor al clerului și credincioșilor din Țara Românească”.

„Sfântul Grigorie Dascălul, Grigorie Cel Înțelept sau Cel Învățat, l-a cinstit întotdeauna pe Sfântul Ocrotitor al Bucureștilor în Catedrala căruia a și slujit ca mitropolit câțiva ani și pe care a dorit să o restaureze. Deși el nu a reușit acest lucru în timpul vieții sale, dar măcar a dorit să înceapă lucrările de restaurare care s-au încheiat mai târziu după trecerea lui din această viață”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou și Grigorie Dascălul așezate spre închinare la Mănăstirea Căldărușani. 30 martie 2024. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Reîntâlnirea acestor doi sfinți mari, spune ierarhul, „arată că cea mai înaltă virtute este iubirea și comuniunea, dincolo de toate care s-ar putea aminti și pe care le-a spus Sfântul Sinod. Arătând că cea mai înaltă virtute este iubirea și comuniunea, dincolo de toate care s-ar putea aminti și pe care Sfinții ni le recomandă”.

Mănăstirea Sitaru

Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a fost dusă și la Mănăstirea Sitaru, care a trecut în ultima vreme prin mai multe lucrări de restaurare.

„Aceste lucrări primesc o binecuvântare a Sfântului Cuvios Dimitrie în anul când se împlinesc 250 de ani de la aducerea cinstitelor sale moaște în cetatea Bucureștilor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Delegația cu moaștele Sfântului Dimitrie a fot întâmpinată de zeci de tineri și pelerini „la care se adaugă, în cazul Mănăstirii Sitaru, părinților de aici și celorlalți pelerini de pe întregul traseu al acestei zile de sfârșit de martie în protoieria Ilfov Nord”.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi plină de bucurii și îi mulțumim Sfântului Cuvios Dimitrie care poposește și în această obște rugătoare și lucrătoare, binecuvântând obștea de aici și pe credincioșii pelerini”, a încheiat Preasfinția Sa.

Pelerini cinstind moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou la Mănăstirea Sitaru. 30 martie 2024. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a continuat la Parohia Otopeni, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat Taina Sfântului Maslu.

Duminică, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou vor fi duse în parohiile și mănăstirile din Protoieria Ilfov Sud. Pentru prima dată în istorie vor fi la Mănăstirea Cernica.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfântului.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente