Sf. Chiril al Alexandriei în traducerea Pr. Stăniloae: „Glafire la cărțile lui Moise” și „Dialoguri despre Sfânta Treime”

Editura Basilica a Patriarhiei Române continuă să publice scrieri ale Sfântului Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei, în noua serie dedicată traducerilor patristice realizate de marele teolog român propus pentru canonizare, Părintele Dumitru Stăniloae.

După ce în 2020 a apărut, în 2 tomuri, opera „Închinarea și slujirea în Duh și Adevăr”, zilele trecute au fost publicate lucrările „Glafire la cărțile lui Moise” și „Dialoguri despre Sfânta Treime”.

Glafire la cărțile lui Moise

Termenul de glafire se referă la ornamentele din jurul ferestrelor sau ușilor, încrustrări în metal sau piatră. „Glafirele” Sfântului Chiril sunt de fapt exegeze la scrierile prorocului Moise.

Lucrarea „Glafire la cărțile lui Moise” este publicată în două tomuri.

„Dacă în prima scriere (Închinarea și slujirea în Duh și Adevăr, n.ed.) s-a concentrat mai mult asupra interpretării jertfelor din Vechiul Testament ca umbre ale jertfei lui Hristos și ale jertfelor noastre duhovnicești, în scrierea de față Sfântul Chiril se concentrează în mod deosebit asupra prezentării lui Hristos sub chipul (umbra) unor personaje, acte și jertfe din cele cinci cărți ale Pentateuhului, în special din Facerea și Ieșirea”, explică preotul academician Dumitru Stăniloae în Nota traducătorului.

„Dialoguri despre Sfânta Treime”

„Opera Despre și Cea deoființă Treime este o expunere pe larg a învățăturii despre deoființimea Fiului cu Tatăl, în șase din cele șapte Dialoguri, iar în Dialogul al VII-lea se expune aceeași învățătură, deoființimea Sfântului Duh cu Tatăl, dar și cu Fiul”, spune Pr. Stăniloae.

„Toată învățătura cea dreaptă o întemeiază neîncetat – Sfântul Chiril – pe corecta interpretare a textelor din Sfânta Scriptură, prin subtile și logice explicări ale acelor texte, dar și pe o înțelegere a sensului adânc al mântuirii oamenilor”, detaliază părintele Dumitru Stăniloae.

În aceeași serie, urmează să apară „Comentariu la Evanghelia după Ioan” și „Tâlcuirea Psalmilor” ale Sfântului Chiril.


Volumele pot fi achiziţionate prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit: Librăria Cărților Bisericești

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…