Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna au fost cinstiți sâmbătă la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Sărbătoarea a început de vineri seară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia și o procesiune cu icoana și moaștele Sf. Andrei Șaguna, ocrotitorul Catedralei și al întregii Transilvanii.
Sâmbătă dimineață, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Irineu al Olteniei, cu Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, cu Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, cu Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei și cu Arhiereul vicar Gherontie Hunedoreanul al Devei și Hunedoarei.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala catedralei, dirijată de Pr. Lect. Univ. Dr. Dan-Alexandru Streza.

„Lucrarea Sfântului Apostol Andrei a fost considerabilă și de mare importanță, pentru că ceea ce el a primit de la Mântuitorul Hristos, aceeași ne-a împărtășit și nouă”, a spus Mitropolitul Irineu în cuvântul de învățătură.
„Așa cum spune Sfântul Ioan Evanghelistul, ceea ce ochii noștri au văzut, urechile noastre au auzit și mâinile noastre au pipăit, aceea vă vestim, deci Sfântul Apostol Andrei ne-a transmis întocmai cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos și acesta este Adevărul.”
„Aceasta este credința cea adevărată și, cum spune Sfântul Apostol Pavel, mărturisirea noastră se rezumă la aceste cuvinte: un Domn, o credință și un botez; pe acestea Sfântul Apostol Andrei le-a cultivat în sufletele credincioșilor noștri și de aici sămânța creștinismului s-a răspândit în toată țara și nu numai. Poporul nostru a devenit un popor mărturisitor”, a mai spus Mitropolitul Olteniei.

În cadrul slujbei, Protos. Calist Magyar a fost hirotesit mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu.
La final, Mitropolitul Laurențiu a vorbit despre perioada premergătoare Sărbătorii Nașterii Domnului.
„Au început colindele. După Sfântul Nicolae simțim și mai aproape Praznicul Nașterii Domnului. În această bucurie suntem chemați cu toții și avem astfel datoria de a ne pregăti cu mai multă atenție”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.
„Postul nu este rânduit ca un regim dietetic, pentru că ar fi prea puțin. El este rânduit pentru ca postul de bucate să fie unit cu postul de păcate și încununat cu fapta cea bună. Avem șansa să împlinim trei lucruri deodată. Postim și îi dăm posibilitate sufletului să se simtă că e deasupra trupului.”
Distincții și diplome de recunoștință

„De când a fost ierarh ales, întregul Ardeal l-a cinstit pe Sfântul Andrei Șaguna odată cu marele Apostol al lui Hristos Andrei, ambii lăsând urme adânci în Biserica lui Hristos”, a mai spus Mitropolitul Laurențiu.
„Cu cât trece timpul, ne bucurăm de moștenirea sa genială și, ca semn de prețuire, oferim celor care stau împrejurul nostru, celor care se implică în viața Bisericii, semne ale recunoștinței lui Dumnezeu. Îi mulțumim, dar trebuie să prețuim și pe cei care ne ajută pe noi ca să gestionăm și să înmulțim darul pe care Dumnezeu ni l-a lăsat nouă prin înaintașii noștri.”
Mitropolitul Ardealului i-a oferit Pr. Viorel Pasmangiu Crucea Șaguniană pentru clerici. De asemenea, Crucea Șaguniană pentru mireni a fost oferită următorilor: Dan Popa, Conf. Univ. Dr. Florin Coșuleț, Prof. Univ. Dr. Aurel Papari, col. Dr. Mihai Adrian Zisu, lui Cristian Bicher, precum și doamnelor Adina Străjan, Doina Jalea, Raluca Morar și Ștefania Șerban.

Mitropolitul Laurențiu a acordat Ordinul „Anastasia Șaguna” doamnei preotese Minerva-Maria Păcurariu și Ordinul „Sf. Ier. Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” familiei Dumitru și Paraschiva Câmpean.
Foto credit: Costin Chesnoiu