Sesiunea a II-a a Conferinței Mass-media și religie

Conferința internațională „Media and Religion, the interplay of Profane and Sacred” (Media și religie, interacțiunea dintre profan și sacru) și-a continuat lucrările sâmbătă, 12 octombrie, la Casa Eliad din București. După susținerea lucrărilor, participanții au vizitat mai multe obiective din cadrul Patriarhiei Române, fiind întâmpinați de pr. Constantin Stoica, consilier patriarhal în cadrul Biroului de presă și relații publice, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul întâlnirii din data de 12 octombrie, moderată de prof. univ. dr. Mihai Coman, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, au conferențiat: Ștefan Bratosin de la Universitatea din Montpellier, Franța, care a vorbit despre „La conversion de lâ Eglise à la démocratie” (Transformarea Bisericii spre democrație), și pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, coordonatorul Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române, care a vorbit despre „Religious media in Romania and the Church in secular media” (Mass-media religioasă din România și Biserica în media laică). În prezentarea sa, părintele consilier Nicolae Dascălu a arătat că Biserica este prezentă ca o componentă fundamentală în cultura și civilizația națională, ea reprezentând un factor de stabilitate socială, iar interacțiunea dintre religie și media laică este necesară și poate fi benefică pentru ambele.

În timpul atelierelor de lucru au fost abordate diverse teme, precum: mediatizarea fenomenelor religioase, utilizarea arhetipurilor religioase în presă, publicitate și relații publice, mass-media și religia în mediul online, dar și interacțiunea și relațiile dintre sacru și profan, așa cum sunt acestea (inter)mediate de presa contemporană. „Religia a fost întotdeauna legată de mass-media și nici mass-media nu a ocolit religia. Să nu uităm că înainte de tipar, scrisul a însemnat extraordinar de mult pentru Biserică, iar Evangheliile sunt documente scrise. Întotdeauna a fost o medie implicată în marile religii. Evoluția modernă a mass-media a dat senzația că aceasta rămâne ancorată numai în zona laică. Însă, așa cum se observă, încă din secolul al XX-lea, odată cu apariția radioului și a televiziunii, au existat posturi religioase cu rețele foarte bogate. Raportul dintre sacru și profan este mai greu de stabilit. Sunt studii care spun că publicul care se uită la o emisiune religioasă sau chiar la Sfânta Liturghie, acasă, nu are același comportament evlavios pe care l-ar avea în biserică. Este clar că incinta sacră păstrează evlavia într-o formă mult mai intensă, dar în același timp, evlavia și credința în general se pot manifesta într-o mare varietate de forme. În acest sens, mass-media este foarte importantă în menținerea și plasarea sacrului și în afara acestor spații consacrate cultului”, a spus profesorul Mihai Coman.

La finalul evenimentului, participanții au vizitat Catedrala patriarhală, apoi Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, precum și sediul Televiziunii Trinitas a Patriarhiei Române, aceștia fiind însoțiți de pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu și de pr. consilier patriarhal Constantin Stoica.

Conferința „Media and Religion, the interplay of Profane and Sacred” (Media și religie, interacțiunea dintre profan și sacru) a fost organizată de European Communication Research and Education Association (Asociația Europeană pentru Educație și Cercetare în Comunicare), împreună cu Școala doctorală în Științele Comunicării a Universității din București și Asociația Formatorilor din Jurnalism și Comunicare.

Comentarii Facebook


Știri recente