Sesiune festivă a proiectului Alege școala! în Arhiepiscopia Aradului

În prezența și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” al Parohiei Arad-Bujac a găzduit miercuri, 5 iunie 2013, sesiunea festivă de încheiere în Arhiepiscopia Aradului a proiectului național „Alege școala!”, informează „Ziarul Lumina”.

S-au reunit, alături de delegații din partea instituțiilor implicate în proiect, Patriarhia Română și Fundația World Vision, preoți din cele 72 de parohii beneficiare ale acestui proiect. Între invitații care au exprimat în plen cuvinte de apreciere privind modul în care s-a desfășurat proiectul și a impactului asupra beneficiarilor – preoții formatori și copiii din grupul-țintă, s-au numărat: Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” – Arad, Mihai Spânu, inspector general adjunct în cadrul ISJ Arad. Din partea organizatorilor, sesiunea festivă a beneficiat pe tot parcursul ei de coordonarea preoților Andrei Bâja – coordonator zonal și Sorin Lungoci – expert formator, Vasile Pop, consilier cultural, și ierom. Iustin Popovici, inspector la Centrul eparhial; a reprezentantelor World Vision Gabriela Grama și Magda Boboc. În cuvântul adresat participanților, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a evidențiat faptul că prin intermediul proiectului „Alege școala!”, Patriarhia Română, în parteneriat cu Fundația World Vision, a intervenit în educația copiilor cu risc de abandon școlar. Rezultatele imediate au urmărit pe termen scurt identificarea și sprijinirea elevilor cu risc de părăsire timpurie a școlii, creșterea motivației copiilor de a merge la școală, dar și formarea preoților angajați în realizarea proiectului ca formatori care să prevină abandonul școlar, iar pe termen lung, rezultatele se vor reflecta prin creșterea nivelului de educație și participarea activă la viața comunității locale. De asemenea, într-o retrospectivă asupra activităților eparhiale cu caracter catehetic, educațional și social care au facilitat implementarea proiectului, chiriarhul a menționat parteneriatul pe care îl avem cu instituțiile reprezentate la festivitate, în mod special Școala și Consiliul Județean, aducând mulțumiri și felicitând pe toți cei care s-au implicat în finalizarea cu succes a proiectului „Alege școala!”.

Dintre preoții participanți au vorbit despre impactul și rezultatele proiectului la nivel parohial și la protopopiate: Daniel Dumitru, Călin Negruț, Cosmin Balint, Marius Leucuța, coordonatori cu cateheza parohială la protopopiatele din eparhie, Nicolae Rădulescu, de la Parohia Comlăuș. În Arhiepiscopia Aradului, cooptată în acest proiect derulat pe parcursul anilor 2011-2013, au fost selectați 665 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani. Elevii au participat la diverse activități, la nivel parohial: lecții de cateheză, ateliere de pictură, desen, lectură, muzică, piese de teatru, vizionarea unor filme. Dintre aceștia, 84 de copii au participat, în anul 2011, la tabăra de creație organizată la Mănăstirea Tismana, iar în anul 2012, alți 86 de copii au luat parte la tabăra de creație organizată la Mănăstirea Bușteni. Alți copii, peste 1.400, au participat la diferite concursuri naționale organizate în cadrul proiectului în patru etape, la nivelul parohiilor, protopopiatelor, eparhiilor și la nivel național. Pentru pregătirea celor 72 de preoți din eparhie înscriși în proiect s-au desfășurat cinci sesiuni de formare care au avut ca obiectiv specializarea participanților în elaborarea și derularea activităților de informare, sensibilizare și prevenire, scăderea nivelului de toleranță față de abandonul școlar și consolidarea relevanței Bisericii Ortodoxe Române în păstrarea echilibrului în societatea românească, dezvoltarea capacității participanților de a aborda problema abandonului școlar și alte aspecte sociale, la nivelul catehezei parohiale.

Comentarii Facebook


Știri recente