Seri duhovniceşti în Postul Mare

Numeroase parohii organizează în perioada Postului Sfintelor Paşi mai multe activităţi cu credincioşii, între acestea fiind conferinţele şi întâlnirile duhovniceşti. Astfel de întâlniri au avut loc în bisericile din Orăştie, Cluj-Napoca şi la Maieru, Năsăud, informează „Ziarul Lumina”.

La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Orăştie a avut loc prima conferinţă duhovnicească din seria celor trei planificate în Postul Mare din anul acesta. Invitat a fost părintele Dan Popovici, duhovnic la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare“ din Someşu Cald, judeţul Cluj. Tema conferinţei susţinute a fost „Pentru cine bat clopotele? Cât vor mai putea bate?“, o temă generoasă, ce a dat prilejul celor prezenţi să afle mai multe despre rolul şi semnificaţia clopotului în viaţa creştinului practicant, în viaţa comunităţii şi în viaţa Bisericii.

Conferinţa a avut parte de o asistenţă numeroasă, participanţii manifestând un real interes pentru viaţa duhovnicească. Au fost preoţi, tineri şi vârstnici, familii, cu toţii animaţi de bucuria şi de dorinţa vie să se împărtăşească cu cuvântul lui Dumnezeu.

Pentru a răspunde la cea de-a doua interogaţie din titlul conferinţei, părintele Dan Popovici a amintit faptul că înistoria Bisericii, de fiecare dată când credinţa era prigonită, clopotele nu mai erau lăsate să bată. Devenea interzis, chiar pasibil de pedeapsa cu moartea cel care trăgea clopotele. Aşa s-a întâmplat pe vremea stăpânirii peste popoarele creştine a Imperiului Otoman, apoi a bolşevismului.

În aceeaşi seară părintele Dan Popovici a prezentat şi ultima sa carte, „Marea Tăcere“, apărută la editura bucureşteană Platytera.

Săptămâna aceasta, joi, 12 martie, pr. dr. Florin Botezan de la Biserica Memorială „Mihai Viteazul“ a conferenţiat despre „Dumnezeiasca Liturghie – intrarea întru Împărăţie“, urmând ca ultima conferinţă să fie rostită joi, 26 martie, de pr. prof. dr. Constantin Necula, la Catedrala din centrul municipiului Orăştie, pe tema „Nevoia de Hristos la omul contemporan“. Ciclul Serilor duhovniceşti din Postul Mare completează programul liturgic specific acestei perioade.

Întâlniri duhovniceşti la Maieru, Năsăud

Întâlnirile duhovniceşti au continuat marţi, 10 martie, în parohia năsăudeană Maieru, păstorită de prăintele Dan Cismaş. Mulţimea de credincioşi care a participat la slujbele de seară s-a bucurat de prezenţa a doi oaspeţi, monahii Melentie şi Nifon, de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din comuna Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud. Părinţii s-au rugat împreună cu toţi cei prezenţi şi i-au îndemnat la o sinceră şi completă spovedanie. La final, credincioşii au fost miruiţi, iar copii au primit daruri. În contextul Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii, apropierea dintre mireni şi monahi va fi sporită şi prin pelerinajul la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Nicula, judeţul Cluj, pe care credincioşii din Maieru şi Sângeorz Băi îl vor face vinerea viitoare, după Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, conform celor transmise de părintele Dan Cismaş.

Seri duhovniceşti în parohii clujene

Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, organizează în Postul Sfintelor Paşti mai multe seri duhovniceşti împreună cu preoţii şi credincioşii a trei parohii din vecinătate, în cadrul Proiectului „Împreună să înmulţim rugăciunea“, săvârşind Sfânta Taină a Maslului, urmată de un cuvânt de învăţătură. Prima întâlnire a avut loc miercuri, 4 martie, la Parohia „Sfântul Dumitru cel Nou“ din Cluj-Napoca, unde este paroh Iacob Cismaş. Joi, 12 martie, seara duhovnicească a fost găzduită de Parohia „Sfântul Mina“, din Cartierul Bună Ziua, unde este paroh Dumitru Bărbos. La ultima întâlnire va fi gazdă Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, vineri, 20 martie, de la orele 18.00. Preoţii şi credincioşii se întâlnesc, pe rând, la fiecare din parohiile care participă la acest proiect, se roagă împreună, înmulţind bucuria serilor frumoase din acest Mare şi Sfânt Post.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…