Camera Deputaților a adoptat instituirea Zilei Sveti Sava ca sărbătoare a minorităţii sârbe din România

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, 10 aprilie 2019, proiectul legislativ pentru instituirea „Zilei Sveti Sava” ca zi de sărbătoare a minorităţii sârbe din România, celebrată în data de 27 ianuarie.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 246 de voturi „pentru”.

Sfântul Sava Nemanja a fost primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întemeietorul şcolilor sârbeşti, al statalităţii şi al diplomaţiei sârbe.

„Sfântul Sava este personalitatea istorică, religioasă, care se bucură de cea mai mare cinste şi onoare în rândul minorităţii sârbe din România şi a sârbilor din întreaga lume”, precizează deputatul Adnagi Slavoliub în Expunerea de motive.

De asemenea, inițiatorul proiectului de lege subliniază „contribuţia pe care aceasta o va aduce asupra promovării diversităţii culturale şi a bunei convieţuiri, precum şi dezvoltarea parteneriatelor cu Republica Sârbă, dar şi sublinierea contribuţiei acestei minorităţi asupra vieţii culturale a României”.

„Deşi istoria şi cultura sârbilor sunt bogate în eroi şi sfinţi, Sfântul Sava este considerat cel mai important. El a dăruit Bisericii Ortodoxe Sârbe şi poporului sârb, spiritul şi forţa vitală, atât de necesare pentru a depăşi greutăţile de-a lungul istoriei”, spune Adnagi Slavoliub.

Prin evenimentele care vor fi organizate pentru celebrarea Zilei Sveti Sava se urmărește promovarea imaginii României în lume, punerea în valoare a tradiţiilor istorice dar şi o contribuţie esenţială la: păstrarea valorilor minorităţii sârbe din România; promovarea diversităţii culturale şi a bunei convieţuiri din ţara noastră; dezvoltarea parteneriatelor culturale şi sociale cu Republica Serbia; punerea în valoare a contribuţiei minorităţii sârbe la viaţa culturală şi social din România”.

Sfântul Sava a fost declarat ocrotitor al școlilor și elevilor de Cneazul Serbiei, Milos Obrenovic. În prezent, numeroase școli din Serbia poartă numele sfântului, iar de „Sveti Sava” (27 ianuarie) toate școlile sârbești organizează festivități în cinstea sfântului ocrotitor.

Biserica Ortodoxă Sârbă are o Episcopie în țara noastră, la Timișoara, condusă de Preasfinţitul Părinte Luchian Pantelici, Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei.



Foto credit: vidovdan.org

Comentarii Facebook


Știri recente