Sfântul Sava al Serbiei a fost cinstit de comunitatea ortodoxă sârbă din Arad

Clericii şi credincioşii ortodocşi sârbi din Arad l-au sărbătorit duminică pe Sfântul Sava Nemanja, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întemeietorul şcolilor sârbeşti, al statalităţii şi al diplomaţiei sârbe.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica Parohiei Ortodoxe Sârbe Arad-Centru de doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

La invitaţia Preasfinţitului Luchian Pantelici, Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei şi a comunităţii credincioşilor ortodocşi sârbi din Parohia Arad-Centru, la Sfânta Liturghie a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

În omilia sa, Arhiepiscopul Timotei a evocat viața Sfântului Sava, apoi a vorbit despre bunele relații ce există între Biserica Ortodoxă Română și cea Sârbă, mai ales în această zonă a ţării.

În continuare, Arhiepiscopul Aradului i-a oferit ierarhului sârb distincția eparhială engolpion și cruce „Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, informează Eparhia Aradului.

La finalul slujbei, episcopul sârb a mulţumit pentru distincţia primită, după care a avut loc obiceiul numit „tăierea colacului” și o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii sârbești din Arad, între care a fost pomenit Sava Tekelija (1761-1842), înmormântat în interiorul bisericii.

Sava Tekelija a fost patriot sârb și strănepot al ctitorului bisericii, căpitanul Jovan Popovic Tekelija.

Tăierea colacului este un obicei sârbesc care a fost preluat de-a lungul timpului şi de unele comunităţi ortodoxe româneşti.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un recital de pricesne și poezii.

Foto Credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente