Semnal de alarmă de la Sorin Onişor, „fotograful satului românesc”: Bătrânii au nevoie de ajutor

Sorin Onișor, cunoscut ca „fotograful satului românesc”, trage un semnal de alarmă pentru bătrânii care locuiesc în aşezările rurale: „Au nevoie de ajutor din orice direcție este posibil”.

Sorin Onişor este unul dintre cei mai faimoşi fotografi din România, având la activ numeroase premii pentru proiectele sale fotografice. El s-a dedicat în ultimii ani fotografiei etnografice şi a reuşit să surprindă cadre de poveste în toate zonele ţării.

Fotografiile documentare pe care le realizează în prezent surprind cum decurge viaţa în satele bucovinene după măsurile impuse de autorităţi împotriva răspândirii noului coronavirus.

Renumitul fotograf consideră o „datorie” ajutorarea locuitorilor „de care aproape nimeni nu mai are grijă” şi care îşi duc viaţa pe plaiurile Bucovinei, dar recunoaşte că nu poate reuşi de unul singur şi cere ajutor pentru salvarea acestor oameni.

„În fiecare zi duc alimente, măști, mănuși de unică folosință, atât bătrânilor pe care-i știu deja, cât și celor pe care-i descopăr acum, în locuri izolate din munții Bucovinei”.

„Dar nu pot face asta pe termen lung fără ajutorul vostru, al celor care mă urmăresc de mulți ani și-mi cunosc munca”, a transmis Sorin Onişor pe Facebook şi îi invită pe cei care vor să întindă o mână de ajutor să i se alăture în acest proiect pentru suflete.

Iată o parte dintre imaginile captate până acum şi povestea din spatele lor.

Un portret de revoltă în faţa pandemiei. În aceste zile, Moş Mitică parcă îşi strigă durerea.
Moş Mitică este una dintre persoanele ajutate în mod frecvent de Sorin Onişor. De data aceasta a primit alimente şi măşti de protecţie.
Satul românesc, cu bucuriile şi greutăţile lui.
Mama Tica, bunica din partea tatălui a soţiei fotografului Sorin Onişor. „Portretul unei adevărate doamne a satului românesc”.
Timpuri istorice. Slujbă doar cu cântăreţul şi preotul.
Un preot se roagă în genunchi în biserica neaccesibilă momentan credincioşilor.
Sfânta Liturghie oficiată în vremurile acestea de încercare.
Optimism în vreme de Covid-19. Maica Parascheva face notă discordantă în raport cu vecinii ei. Nu se teme prea tare de noul coronavirus, după cum se şi observă.
Unul dintre ultimii meşteri fierari ai României. O meserie pe cale de dispariţie.
Preot într-o biserică goală. Cui să-i împărtăşeşti cuvântul lui Dumnezeu?
În dreapta imaginii se află Doina, mama lui Sorin Onişor, iar în stânga bunica paternă a soţiei fotografului.
Pisica, unul dintre cele mai îndrăgite animale ataşate de gospodăria omului.
Nea’ Vasile la pescuit de scobar la vreme de apus.

Foto credit: Sorin Onişor

Comentarii Facebook


Știri recente