Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a fost gazda unui desant literar

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a găzduit luni Desantul literar din cadrul Festivalului Naţional de Literatură, desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 2-4 iunie.

Oaspeţii au fost Horia Bădescu, Adrian Alui Gheorghe, Rodica Marian şi Victor Constantin Măruțoiu, poeţi, prozatori şi eseişti contemporani.

Rodica Marian, cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu”, din cadrul Academiei Române, le-a vorbit elevilor despre „plenitudinea creatoare a cuvântului şi despre menirea poeziei de a aduce transcendentul în noi”.

De acemenea, ataşatul cultural al Ambasadei României în Franţa, Horia Bădescu, a relatat publicului despre istoria naţională, limba română și readucerea poeziei în viaţa noastră, descriindu-le ca „acte de conservare a identității culturale”.

De asemenea, Horia Bădescu le-a mărturisit elevilor „că a face să se audă vocea poetului înseamnă a face să se audă vocea sufletului”.

Oaspeții au răspuns la întrebările publicului, evidențiind faptul că, în viziunea lor, „poezia se naşte din rugăciune, iar menirea ei este de a ne apropia de Dumnezeu”.


Iniţiat în 2014 de Uniunea Scriitorilor din România, Festivalul Naţional de Literatură – FestLit Cluj – a ajuns anul acesta la cea de a 5-a ediţie.

El reuneşte în inima Transilvaniei reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor.

Anul acesta Festivalul a fost dedicat Centenarului Marii Uniri, celor 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Români şi semicentenarului Echinox.

Foto credit: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente