Seminarul Teologic din Buzău: Bune practici de voluntariat în Turcia

Seminarul Teologic Liceal Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău a luat parte, în calitate de partener, la reuniunea de proiect multilateral Comenius „Living Together, Helping Each Other”, care a avut loc in perioada 14-18 ianuarie 2012, la Kadir Has Anadolu Lisesi, unul dintre cele mai competitive licee din Istanbul, Turcia, după cum a precizat Pr. prof. Cristian Marius Dima, Consilier educativ la Seminarul Teologic Ortodox „Episcopul Chesarie” din Buzău.

Timp de o saptamana, cei 42 de elevi si profesori din Romania, Germania, Italia, Slovacia, Polonia si Spania au participat la programul pregatit de gazdele turce, menit a pune in evidenta dinamica vietii scolare si sociale ale societatii turce contemporane, cat si efortul comun in dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale ale elevilor si a celorlalti actori din campul educativ, prin activitatea tinta a proiectului: voluntariatul. Fiecare liceu partener a prezentat materiale de informare si sensibilizare, in limba engleza, despre lucrari si programe social-filantropice, in care elevii acestora desfasoara in mod constant actiuni de voluntariat. S-a pus accentul pe reliefarea activitatilor specifice in cate o organizatie non-guvernamentala, in care suntem angajati constant, precum si a resorturilor comune ce angajeaza societatile europene pro-active in actiuni sustenabile.

Întrucât elevii seminariști de la Buzău desfășoară activități voluntare cultural – filantropice și misionare în numeroase organizații locale, s-a considerat oportun a se prezenta una dintre cele mai cunoscute și prolifice instituții din domeniu, care să oglindească implicit și o parte din activitatea social-filantropică a Bisericii locale: Fundația pentru copii „Sfântul Sava de la Buzău”. Alegerea a fost fundamentată pe dorința consecventă a generațiilor de elevi seminariști de a participa voluntar la diferitele acțiuni organizate în ultimii 20 de ani de această Fundație, precum și pe impactul pe care astfel de activități gestionate de organizații ale Bisericii Ortodoxe le are asupra tinerilor în general, asupra societății românești și chiar asupra celei europene.

Au fost vizitate un centru de asistenta a persoanelor varstnice, unde care elevii si profesorii turci merg adesea pentru a se face utili, muzee si moschee din magnificul oras al civilizatiilor, unic prin intinderea sa pe doua continente, precum si vetre ale spiritualitatii ortodoxe, incepand cu Manastirea Izvorul Tamadurii, care da si numele sarbatorii din vinerea Saptamanii luminate, inchisoarea Edicule, unde au fost intemnitati Sfintii Brancoveni inainte de martiriu si culminand cu centrul spiritual al intregii Ortodoxii, Patriarhia Ecumenica, ramasa ca marturie a trecutului glorios al acestei cetati mereu in schimbare, cu sprijinul rugaciunilor crestinilor si a domnitorilor romani binecredinciosi.

Impactul acestei intalniri a fost extrem de fructuos pe toate planurile – didactic, educativ si personal, invecinarea cu oameni consecventi si sensibili surclasand stereotipurile si pasapoartele dogmatice ori nationale. Cu totii am inteles că institutiile de binefacere europene ale Bisericilor crestine au un rol esential, creditat de istorie, in facerea de bine si mangaierea celor aflati in nevoie, ca grija pentru aproapele transcende crezurile religioase, ca definirea ca persoane numai in relatie cu celalalt, prin angajament responsabil in sprijinirea dezvoltarii lumii in care traim, pe plan social si spiritual.

Delegatia Seminarului a fost reprezentata de Parintele profesor dr. Mihail Milea, Presedintele Fundatiei „Sfantul Sava de la Buzau”, de Parintele profesor Cristian Marius Dima, coordonatorul român al proiectului si Vicepresedinte al Centrului Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” din Buzau, si de sase elevi seminaristi, implicati in acest demers didactic si filantropic.

Acest proiect de parteneriat multilateral Comenius este finantat cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul „Invatare pe tot parcursul vietii” si se desfasoara in anii scolari 2012-2014.

Comentarii Facebook


Știri recente