Seminarul Teologic din Botoșani, la ceas de sărbătoare

În cursul zilei de luni, 20 mai 2013, la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Botoșani a fost marcată împlinirea a 20 de ani de la înființarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe”, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La finalul momentului aniversar, pr. prof. Grigore Diaconu, directorul seminarului botoșănean, a primit distincția clericală „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru cei 16 ani de activitate în fruntea instituției de învățământ teologice, precum și o diplomă de excelență din partea corpului profesoral.

Momente pline de emoție și de bucurie pentru elevii, absolvenții și cadrele didactice ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, care, luni, 20 mai 2013, a sărbătorit 20 de ani de existență. De la evenimentul aniversar nu a lipsit nici IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraș. Din soborul slujitor au făcut parte, alături de pr. prof. Grigore Diaconu, directorul seminarului botoșănean și parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoșani, precum și ceilalți părinți profesori.

Încă de la poarta bisericii, IPS Mitropolit Teofan a fost întâmpinat de soborul de preoți, de elevii seminarului, precum și de numeroși credincioși, care au dorit să fie binecuvântați de Înalt Preasfinția Sa. La slujba Sfintei Liturghii ce a urmat au participat, pe lângă foști și actuali elevi și cadre didactice ale seminarului, și enoriași din parohia păstorită de părintele profesor Grigore Diaconu, precum și inspectori școlari generali, oficialități locale și județene. În cadrul slujbei arhierești, pr. Valentin Cârlan de la parohia „Sfinții Voievozi” – Murguța, din comuna Dobârceni, Protopopiatul Săveni, a fost hirotesit duhovnic.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele profesor Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe”, a primit „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „ca semn de mulțumire pentru toată strădania pe care a depus-o la biserica parohială, pentru osteneala de la protopopiat și cea desfășurată în cadrul Seminarului Teologic”, după cum a subliniat IPS Teofan. De asemenea, mai mulți profesori și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, dar și oficialități locale și județene au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie, pentru sprijinul oferit de-a lungul anilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanța existenței unui seminar teologic: „În Evanghelia rostită în această zi la Sfânta Liturghie, Mântuitorul Hristos s-a adresat unui tată care avea un fecior bolnav, spunându-i: «Du-te, fiul tău trăiește!». Nu este o veste mai frumoasă pentru un părinte decât să afle și să constate că fiul lui trăiește, ori pentru că a depășit o boală, ori pentru că trăiește în sensul plenar al cuvântului, adică are o minte sănătoasă, are o inimă caldă și are o voință puternică. Timp de 20 de ani, numeroși părinți din această zonă și-au trimis odraslele la Seminarul Teologic Botoșani, ca ei să trăiască tocmai în sensul acesta plenar, adică să descopere ce înseamnă viața cu adevărat și să se pregătească pentru purtarea crucii. Orice pom se cunoaște după roade, iar faptul că o parte din preoțimea județului Botoșani, dar și din alte zone ale țării au trecut prin această școală arată că gândul Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, precum și a instituțiilor abilitate, de a înființa această unitate de învățământ teologică, și-a împlinit scopul și menirea”.

După Sfânta Liturghie a urmat o slujbă de Te Deum, precum și câteva momente artistice, susținute de elevii seminariști, iar toți cei prezenți au primit un exemplar din volumul aniversar „Teologie și cultură. 20 de ani de învățământ teologic seminarial la Botoșani(1993-2013)”.

Pr. prof. Grigore Diaconu – 16 ani în fruntea seminarului botoșănean

Cu ocazia jubileului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Botoșani a avut loc și un alt moment deosebit, anume sărbătorirea împlinirii a 16 de activitate ca director a părintelui profesor Grigore Diaconu. Cu această ocazie, pe lângă distincția „Crucea Moldavă” oferită de IPS Mitropolit Teofan, părintele Grigore Diaconu, directorul seminarului botoșănean, a primit din partea corpului profesoral o diplomă de excelență.

Seminarul Teologic din Botoșani a luat ființă în anul 1993, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei în acea vreme. Preotul Grigore Diaconu a venit la conducerea instituției în anul 1997. Unitatea de învățământ teologic oferă condiții moderne de învățământ, iar de câțiva ani, în cadrul ei funcționează și o grădiniță, unde învață 140 de copii.

Comentarii Facebook


Știri recente