Seminariștii buzoieni în proiectul european Comenius

O delegație a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău a participat în perioada 11-18 aprilie 2013 la o reuniune de lucru în cadrul proiectului multilateral Comenius „Living Togheter, Helping Each Other”, care s-a desfășurat la Catanzaro, capitala provinciei Calabria, Italia, informează „Ziarul Lumina”.

Seminariștii buzoieni, însoțiți de pr. prof. Cristian Marius Dima, coordonatorul român al proiectului, și pr. Gabriel Gherghe, cadru didactic la Seminarul din Buzău, s-au alăturat în această mobilitate colegilor lor de la alte șase licee din țări europene. „Timp de o săptămână, elevii și profesorii buzoieni au participat în echipe mixte la ședințele de lucru, dar și la activități didactice și vizite culturale, care au cuprins: ateliere de traducere în vederea elaborării unui ghid de conversație multilingv, întreceri cu ștafeta și sporturi de echipă, comunicare la orele de curs, un atelier de montaj de filme despre voluntariat produse de fiecare școală participantă, vizite în asociații și instituții a căror activitate se bazează pe voluntariat, vizite la expoziția internațională de artă dedicată pictorului Mattia Preti, precum și la diferite muzee de o deosebită importanță istorică și culturală”, a spus pr. prof. Cristian Marius Dima.

Participanții la acest atelier de lucru au urmărit în special activitățile de voluntariat care se desfășoară în orașul italian, specificul lor local și național, dar și interacțiunea cu autoritățile locale și, bineînțeles, sprijinul european. Au fost vizitate mai multe asociații caritabile, dintre care cea mai semnificativă a fost organizația „LâAlveare”, care deține și o fermă agricolă unde voluntarii muncesc pentru a strânge fondurile necesare acțiunilor caritabile. „Am fost impresionați, pe de o parte, de pitorescul de neimaginat al regiunii și, pe de altă parte, de modul în care comunitatea orașului dintre cele două mări – Tireniană și Ionică – integrează evenimentele în scop caritabil și acțiunile de voluntariat în ritmul cotidian al cetății, implicând atât consiliul local, cât și organizațiile nonguvernamentale, familiile celor asistați și, nu în ultimul rând, Școala și Biserica”, a spus părintele profesor.

Comentarii Facebook


Știri recente