Sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Drobeta Turnu Severin a fost sfinţit de Ziua Bastonului Alb

Sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din Drobeta Turnu Severin a fost sfinţit marţi, 15 octombrie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Nevăzătorilor, numită şi Ziua Bastonului Alb, instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia.

Sediul a trecut, în ultima perioadă, prin lucrări complexe de restaurare. Costurile au fost suportate de voluntarii asociaţiei şi de sponsori care şi-au îndreptat atenţia către persoanele cu deficiențe de vedere, informează Episcopia Severinului.

Slujba a fost oficiată de preoţii Eftimie Cosmin Necșoiu, consilier eparhial, și George Radu Trăilescu, coordonatorul Centrului pentru persoane cu deficiențe de vedere „Didim cel orb” din Drobeta Turnu Severin.

Pr. George Radu Trăilescu a mulţumit celor care au ajutat la reabilitarea centrului și tuturor membrilor „care fac vie comunitatea nevăzătorilor din Drobeta Turnu Severin”.

Clericul a oferit persoanelor prezente un calendar ortodox pentru anul 2020 în Braille tipărit de Centrul „Didim cel orb”.

În cadrul centrului, din anul 2009, au apărut mai multe cărți religioase în limbaj Braille: Rânduiala Sfintei Împărtășiri, Paraclisele Maicii Domnului, Acatistul Sf. Necarie Taumaturgul, canoanele de rugăciune din Ceaslov, Taina Sfintei Spovedanii pe înțelesul tuturor (în 2 volume) și Cântările Sfintei Liturghii pentru strană.

Alte proiecte dedicate nevăzătorilor

De asemenea, în limbaj Braille au fost publicate la Pitești – Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în anul 2016, Paraclisele Maicii Domnului, o carte de rugăciuni şi Acatistul Sfintei Filofteia.

Un alt proiect important demarat de Patriarhia Română pentru persoanele cu probleme de vedere este cel intitulat Culori radiofonice în 1001 de voci.

A fost dedicat copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere din România, fiind realizat de Radioul Trinitas al Patriarhiei Române.

Alfabetul Braille

Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere.

Literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille.

Sistemul a fost creat de Louis Braille în 1825.

Foto credit:

Comentarii Facebook


Știri recente