Şedinţa profesorilor de religie din judeţul Cluj

Profesorii de religie din judeţul Cluj au participat vineri, 20 februarie, la o şedinţă, în Sala „Nicolae Ivan“ din cadrul Centrului Eparhial Cluj-Napoca. Întrunirea s-a desfăşurat în prezenţa IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, informează “Ziarul Lumina”.

Alături de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la întâlnirea cu profesorii de religie au fost prezenţi din partea Centrului Eparhial şi consilierul cultural, pr. Bogdan Ivanov, şi inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon.

Şedinţa a avut ca scop informarea dascălilor cu privire la schimbările ce ţin de ora de religie şi la modul în care această materie să se desfăşoare în continuare în condiţii bune. Noile decizii au fost transmise de inspectorul de religie, iar IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a încurajat pe dascăli să se mobilizeze în această perioadă, pentru binele educaţiei copiilor. Una dintre concluzii, a fost că în acest moment, atenţia maximă trebuie acordată acestor cereri tip, venite din partea Ministerului Educaţiei, pe care elevii majori sau părinţii, respectiv tutorii legali ai elevilor minori trebuie să le completeze până la data de 6 martie, anul curent.

Religia, parte atrunchiului comun

În urma deciziei Curţii Constituţionale a României din 12 noiembrie 2014, elevii care doresc să studieze Religia trebuie să depună o cerere. Potrivit deciziei CCR, statutul orei de religie nu s-a schimbat. Disciplina face parte în continuare din trunchiul comun. Singura modificare ţine de modul în care se face înscrierea la ora de religie. Dacă până acum înscrierea se făcea „din oficiu“, acum părintele care doreşte ca fiul său / fiica sa să frecventeze ora de religie trebuie să facă o cerere. Judecătorii au decis ca elevii au dreptul constituţional la ora de religie, iar în motivarea din 12 februarie 2015, arată că toate afirmaţiile despre un pretins „caracter facultativ“ pe care Constituţia l-ar impune acestei ore, sunt piste false. În contextul noilor reglementări privind ora de religie, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului se implică activ în buna informare a dascălilor şi a tuturor celor care au legătură directă cu aceasta.

Astfel, joi, 19 februarie, IPS Mitropolit Andrei s-a întâlnit cu toţi directorii şcolilor din judeţul Cluj, iar între probleme administrative discutate, s-a numărat şi statutul orei de religie şi modul în care managerii de şcoli vor gestiona noua situaţie. În aceeaşi zi, ierarhul a fost şi în mijlocul profesorilor de religie din judeţul Bistriţa-Năsăud, asigurându-se că sunt bine informaţi în ceea ce priveşte noua procedură de participare a elevilor la ora de religie şi transmiţându-le sfaturi şi îndemnuri de folos în administrarea bună a acestei situaţii.

De asemenea, preoţii din toate parohiile de pe raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului au fost anunţaţi să transmită, la rândul lor, noile prevederi şi să îi informeze pe credincioşi, în special pe părinţi, despre cum îşi pot înscrie copiii la ora de religie.

Comentarii Facebook


Știri recente