Ședința preoților din Protopopiatul Castellón

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, preotii din Protopopiatul Castellón s-au reunit in sedinta pe 12 iunie 2012, in biserica Parohiei „Sfantul Ioan Gura de Aur” din Villarreal, după cum ne-a precizat Pr. Protoiereu Aurelian Stoica.

Intalnirea a fost dedicata,potrivit indrumarilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”.

In cadrul intalnirii a fost prezentat referatul cu tema „Taina Sfantului Maslu in perioada patristica si in actualitate”-Preot Alexandru Titorencu de la Parohia „Sfantul Ioan Scararul” din Requena, alaturi de care au participat urmatorii preoti: Pr. Dr. Nicolae Ionita-Parohia Castellón, Pr. Daniel Toadere-Parohia Valencia, Pr. Cristian Toderici-Parohia Elche, Pr.Cristian Chiorescu-Parohia Benidorm, Pr.Emanuel Pop-Parohia Gandia-Oliva, Pr. Nicolae Bogdan Paunescu-Parohia Vinaroz, Pr. Vasile Pop-Parohia Torent, Pr. Ovidiu Semerean-Parohia Torrevieja, Pr. Claudiu Avram-Parohia Alicante, Pr. Protoiereu Aurelian Stoica-Parohia Villarreal.

In prezentarea lucrarii au fost evidentiate aspecte referitoare la savarsirea Tainei Sfantului Maslu aparute in practica liturgica timpurie a Bisericii,inceputul formarii unei randuieli pentru savarsirea Tainei, includerea Tainei in cadrul Sfintei Liturghii pana spre sec 13 si definitivarea formei si randuielii Sfantului Maslu realizata in sec 17 care se pastreaza pana astazi. De asemenea, s-au prezentat inovatiile liturgice aparute la savarsirea Tainei astazi si s-a facut o mentionare a diferentelor dintre Apus si Rasarit in privinta scopului Sfantului Maslu.

Toti preotii care au fost prezenti au dezbatut pe marginea referatului evidentiind necesitatea respectarii tipicului si indicatiilor din Molitfelnic in practica oficierii Sfintei Taine a Maslului, rolul pastoral deosebit si bogatia textelor rugaciunilor din cadrul Sfintei Taine, timpul savarsirii si incadarea Tainei in practica liturgica a Bisericii astazi. S-a observat, din impartasirea experientei fiecaruia, caracterul comunitar si de comuniune atins de catre slujitori si credinciosi,avand in vedere ca Maslul este slujba care se savarseste prin excelenta in sobor.

A doua parte a intalnirii a fost dedicata discutiilor referitoare la problemele pastoral-misionare si administrative, specifice parohiilor care isi desfasoara misiunea in diaspora. Extrem de importanta, problema pastoratiei tinerilor, organizarea de concursuri intre copiii participanti la Scolile Parohiale, la nivel de protoierie si eparhie.

In incheiere, parintele protoiereu Aurelian Stoica a multumit preotilor prezenti pentru participare.

Comentarii Facebook


Știri recente