Seara duhovnicească la Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Caracal

Miercuri, 20 martie 2013, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Canonului Mare în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Caracal, după cum aflăm de pe site-ul episcopiaslatinei.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat importanța și rolul postului în viața duhovnicească: „Evanghelia ne învață cum să postim, cum să ne rugăm, cum să facem milostenie, pentru că unii dintre noi fac toate acestea nu tocmai potrivit învățăturii sfinte. Nu este suficient să ne rugăm, dacă o facem oricum; nu ajunge să postim, dacă postim oricum; nu este suficient să facem milostenie, dacă nu urmăm sfatul Evangheliei care ne arată când anume primește Dumnezeu faptele noastre cele bune. Cu privire la post, ea ne învață: „Nu fiți triști ca fățarnici, căci ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc†¦ Tu, însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală!†¦” Aceasta înseamnă că trebuie să postim cu discreție și cu smerenie. Doar așa postul ne va întări, ne va curăți, ne va lumina și ne va mântui”.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul (660-740) sau Canonul cel Mare, cum mai este numit, cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit. Canonul a fost alcătuit de către Sfântul Andrei, fie pe când se afla în Constantinopol, înainte de a fi hirotonit arhiepiscop al Gortynei, Creta (692), sau la puțin timp după aceea (712). Slujba aceasta specifică Postului Mare evidențiază necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, mântuire.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…