Seară catehetică la Urziceni

Protoieria Urziceni a organizat joi, 25 noiembrie, o seară de cateheză în Catedrala ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din centrul municipiului, la care au participat aproximativ 200 de elevi de la Colegiul Național ‘Grigore Moisil’ și Liceul ‘Sfânta Ecaterina’, enoriași și preoți din parohie, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestarea a avut ca temă misiunea Sfântului Apostol Andrei în Scythia Minor.

Seara a debutat cu Acatistul Sfântului Andrei, săvârșit de către preoții și diaconii Parohiei ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, după care a fost lansată culegerea de colinde ‘La Poarta Raiului’, semnată de pr. protoiereu Bogdan Ionuț Stancu și poetul George Călin, apărută cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. Volumul a fost realizat de Editura ANCA, din Urziceni, și cuprinde cele mai importante colinde ale românilor despre Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Nicolae, Crăciun, Anul Nou și Sfintele Paști.

‘Rostul tuturor colindelor este acela de a exprima în versuri de o mare frumusețe bucuria întâmpinării Nașterii lui Iisus Hristos, Care, într-un gest ce denotă suprema ascultare, primește circumscrierea în interiorul Creației Sale, acceptând să se întrupeze pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire’, se arată în cuvântul înainte ce deschide culegerea, semnat de Preasfințitul Vincențiu.

Invitați de seamă

Despre frumusețea, semnificația și valoarea acestor creații ale românilor au vorbit autorii culegerii și colegul nostru Dumitru Manolache, semnatarul prefeței volumului, după care acesta a prezentat o sinteză a informațiilor și dovezilor istorice ale prezenței Apostolului Andrei pe teritoriul vechii Dacii, subliniind importanța misiunii propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Hristos în rândul strămoșilor noștri.

Tinerii au adresat întrebări și au cerut lămuriri cu privire la persoana Sfântului Andrei, la activitatea lui și despre unele tradiții legate de numele nașului de botez al poporului nostru.

Seara s-a încheiat cu interpretarea unor colinde de Crăciun.

La manifestarea catehetică de la Urziceni au participat ca invitați scriitorul și regizorul Gigi Preda, prim-tenorul Operei din Chișinău Dumitru Gheorghiu, poetul și dramaturgul Vasile Groza, omul de televiziune Cristi Groza, poetul și epigramistul Nicolae Puiu Iliescu, prof. Ion Niculescu de la Cenaclul ‘Lumina’ din Fetești, prof. inspector județean de învățământ Ștefan Grigorescu, pr. prof. Dragoș Stanciu, inspector școlar județean, pr. Daniel Minea, responsabil cu cateheza în Protoieria Urziceni și col. Nicolae Parepa, comandantul Jandarmeriei Ialomița.

Comentarii Facebook


Știri recente