Basilica.ro a avut ocazia să arunce o privire în atelierul unde se scrie tomosul pentru proclamarea canonizării Sfântului Macarie Protopsaltul, act care va fi prezentat în mod solemn duminică la Catedrala Patriarhală.
Artistul care face tomosurile de canonizare este Costel Nacu, inspector eparhial la Sectorul Patrimoniu și Pictură Bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Munca sa, văzută prin lentila fotografului George Ioniță, pare una transcendentală. El scrie, practic, istorie, dar o istorie a sfințeniei.
Tomosul prezintă argumentele pentru care s-a decis canonizarea protopsaltului Macarie, adică viața sfântă și realizările în slujba Bisericii.
Pentru un astfel de tomos lucrează de la 3-4 zile până la o săptămână, în funcție și de activitățile pe care le face în paralel. Scrie pe un pergament din piele de capră. Imperfecțiunile și forma atipică a suportului îngreunează munca.
Folosește tușuri de caligrafie, cerneală, culori de pictură. Are diverse stilouri și penițe pe care și le-a modificat singur pentru scrierea pe pergament.
Într-o discuție anterioară, am aflat că pictorul tomosurilor scria oribil în copilărie și a devenit pasionat de caligrafie imitând scrisul foarte frumos al unui preot în vârstă de 90 de ani pe care l-a cunoscut.
Costel Nacu este ucenicul pictorului Dan Ivanovici, cel care i-a fost mai mult decât un maestru. De la el a învățat că viața de pictor bisericesc nu e o meserie, este un mod de a fi.
Foto credit: George Ioniță