Patriarhul Irineu susţine schimbarea titulaturii Bisericii Serbiei şi menţinerea centrului administrativ la Belgrad

Aniversare Patriarhul Irineu

Într-o declaraţie acordată ziarului sârbesc Kurir, Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, şi-a exprimat acordul asupra propunerii ca Biserica Sârbă să îşi schimbe numele. Cel mai probabil formula „Patriarhia de Pec” se va adăuga la titulatura oficială a Bisericii Ortodoxe Sârbe, care va adopta noul ei statut de organizare la viitoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod Arhieresc din luna mai 2018.

Schimbările aduse numelui oficial al Bisericii Sârbe explică dorința de întărire a relațiilor cu centrul ei istoric al Patriarhiei de Pec, dar și cu regiunile Kosovo și Metohija ca părți jurisdicționale de importanță majoră.

„Pec rămâne centrul istoric al Bisericii noastre. Acceptăm tot ceea ce contribuie la conservarea istoriei noastre şi a legăturii Bisericii Sârbe cu Pec şi Kosovo”, a evidenţiat Patriarhul Irineu potrivit Kurir citat de OrthoChristian.

Multe dintre cele mai semnificative biserici și mănăstiri ortodoxe sârbe se află în zona Kosovo, care include ansamblul patriarhal din Pec/Peje și mănăstirile Gracanica și Decani, care se află printre monumentele din patrimoniul UNESCO. Peć a fost sediul Patriarhiei sârbe din 1346 până în 1766, iar titulatura Patriarhului Serbiei este Arhiepiscop de Peć, Mitropolitul de Belgrad și Karlovci.

Patriarhul Irineu nu susţine ideea mutării reşedinţei patriarhale la Pec. „Patriarhul nu se poate muta la Pec”, spune Preafericirea Sa, „Belgrad este centrul administrativ”.

În legătură cu modalitatea de alegere a Patriarhului Serbiei, Prefericitul Părinte Irineu a declarat: „Personal mi-ar plăcea să rămână aşa cum este acum, însă este opinia mea. Vom vedea ce va decide Sfântul Sinod. Acestea sunt sugestii, vom vedea ce hotărâre va fi adoptată”.

Dacă noul document fundamental al Bisericii va intra în vigoare în luna mai, vor apărea schimbări și la nivel organizațional-teritorial. Noul statut prevede posibilitatea ridicării în rang de mitropolii a treisprezece episcopii: Banja Luka, Bačka, Braničevo, Dalmația, Žiča, Zahumlje și Herzegovina, Niš, Raško-Prizren, Srem, Šumadija, Canada, Novo Gracanica și Vestul Mijlociu al Americii, Frankfurt.

Proiectul noului statut al Bisericii Sârbe presupune împărțirea Arhiepiscopiei de Belgrad și Karlovci în două eparhii: Voždovac și Vinča, cu sediul la Voždovac, și Zemun și Novi Beograd, având reședința episcopală la Novi Beograd.

Foto credit: spc.rs

Comentarii Facebook


Știri recente