Se împlinesc 33 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Nicolae Steinhardt

În data de 30 martie 1989 trecea la Domnul Părintele Nicolae Steinhardt, personalitate semnificativă a Bisericii și culturii noastre, care s-a convertit la Ortodoxie pe când era închis la Jilava de către regimul comunist și a devenit mai apoi monah.

Părintele Nicolae s-a născut în data de 29 iulie 1912, într-o familie evreiască, și a fost fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.

Între anii 1919–1929 a urmat cursurile școlii primare și ale liceului Spiru Haret, printre colegii de aici numărându-se Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat, Marcel Avramescu.

Devine licențiat în Drept și Litere la Universitatea din București în 1934, ca mai apoi, în 1936 să își susțină lucrarea de doctorat în drept constituțional cu tema Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional. Critica operei lui Léon Duguit.

În data de 31 decembrie 1959 este convocat de Securitate şi i se cere să fie martor al acuzării lui Constantin Noica. Refuză şi este condamnat în „lotul Pillat-Noica” la 13 ani de muncă silnică sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

În urma experiențelor mistice trăite alături de mărturisitorii creștini încarcerați la Jilava, eseistul, criticul literar, juristul și publicistul Nicolae Steinhardt se convertește la ortodoxie, fiind botezat în 15 martie 1960 de ieromonahul Mina Dobzeu.

„Străduindu-ne a ierta şi învăţându-ne a practica şi iertarea sub formele ei mai subtile (pe cei cărora le-am greşit noi, pe noi înşine după ce ne-am căit cu adevărat), ne apropiem de înţelegerea iertării divine”.

Eliberat în august 1964, a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980).

Despre personalitatea monahului Nicolae de la Rohia vorbește Episcopul Iustin, cel care l-a cunoscut personal, într-un interviu oferit pentru Basilica.ro.

„Fidelitatea în prietenie, suferința pentru Hristos, credința și mărturisirea până la martiriu” sunt virtuţile despre care Episcopul Iustin al Maramureşului și Sătmarului a spus că se regăseau în personalitatea părintelui Nicolae Steinhardt – un model pentru tinerii de astăzi”.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente