Se împlinesc 300 de ani de la sfințirea Mănăstirii Văcărești: Punerea pietrei de temelie a unei noi biserici

Mănăstirea Văcăreștii Noi din comuna Lumina, județul Constanța, va comemora luna aceasta 300 de ani de la sfințirea mănăstirii bucureștene care i-a dat numele (24 septembrie 1724) și care a fost demolată de comuniști în 1985.

Cu această ocazie, vor fi organizate mai multe evenimente: un simpozion național în data de 7 septembrie, iar în 22 septembrie – sfințirea paraclisului și punerea pietrei de temelie a bisericii mari din cadrul ansamblului monahal Văcăreștii Noi.

Programul evenimentelor

Simpozionul național „Mănăstirea Văcărești: așezământ cultural de sinteză, între drama trecutului și renașterea de astăzi” va avea loc la Hotelul Bulevard din Constanța, în Sala Panoramic, de la ora 9:30.

Părintele Justin Dănilă, starețul Mănăstirii Văcăreștii Noi și organizatorul evenimentului, a declarat: „Astăzi, la trei secole de la sfințirea bisericii Mănăstirii Văcărești, memoria edificiului bucureștean se articulează concret în construcția avansată a Mănăstirii Văcăreștii Noi, în același tipar arhitectural genuin”.

Zilele de sărbătoare din perioada 20-23 septembrie vor fi marcate de binecuvântarea primirii Brâului Maicii Domnului, adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Volos, precum și de prezența moaștelor Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș.

Racla cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște ale Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș vor fi întâmpinate în seara zilei de 20 septembrie, pelerinii putându-se închina pe toată perioada sărbătorii (20-23 septembrie).

Sfințirea paraclisului, Sfânta Liturghie și punerea pietrei de temelie a bisericii mari din cadrul ansamblului monahal Văcăreștii Noi vor fi oficiate de arhierei și preoți români, dar și din străinătate, se arată pe pagina oficială de Facebook a Mănăstirii Văcăreștii Noi.

Renașterea Mănăstirii Văcărești pe locul Canalului

După căderea regimului comunist în decembrie 1989, a existat dorința unei renașteri a Mănăstirii Văcăreşti pe meleagurile dobrogene ale comunei Lumina.

Șantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră adunase peste 18.000 de deţinuţi politici, puşi la o muncă extrem de grea chiar și pentru un om sănătos, deşi deţinuţii erau îmbolnăviţi de torturile din penitenciarele comuniste.

Moartea lui Stalin, în 1953, a însemnat suspendarea şi apoi închiderea lucrărilor la şantierul Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Proiectul, însă, avea să fie reluat de Nicolae Ceauşescu, în 1976-1984 pentru traseul principal şi în 1984-1987 pentru ramura Poarta Albă – Midia – Năvodari. Ramura nordică a Canalului Dunăre-Marea Neagră este hotarul sudic şi răsăritean al Comunei Lumina.

Deoarece comuniştii au ars documentele privitoare la victimele acestui şantier, numărul total al acestora poate fi doar estimat. Cu siguranță, însă, o parte dintre deţinuţii chinuiţi şi chiar ucişi la Canal în epoca 1949-1953 au trecut prin torturile de la Închisoarea Văcăreşti, unul dintre centrele de trafic penitenciar ale epocii.

Indiferent de circumstanțele istorico-politice și ideologiile ateizante care au atentat la integritatea și demnitatea spiritului creștinesc, identitatea românească a probat forța continuității și a regenerării: tragicul a fost convertit în noi dimensiuni de edificare, suferința a fost transfigurată în bucuria sfințeniei, iar tendințele fragmentării și relativizării comuniste au creat noi premise ale reîntregirii de neam”, a mai precizat Părintele stareț Justin Dănilă.

Foto credit: manastireavacarestiinoi.ro


Știri recente