Sculptură unicat cu ctitorul primei școli publice din Botoșani în curtea unei biserici

O sculptură unicat reprezentându-l pe ctitorul primei școli din Botoșani, a fost realizată cu drujba de Gabriel Cernat, participant la concursul Românii au Talent, în curtea Bisericii Spitalului Judeţean din Botoșani.

Arhimandritul Marchian Folescu, hirotonit ulterior arhiereu cu titulatura „Ierapoleos” sau „de Ierapole”, a fost ctitorul Școlii Primare Nr. 1, prima Şcoală Primară Publică de băieţi din Botoșani. Școala înființată în 1832, a fost distrusă de bombardamente în anul 1944.

Biserica se află în incinta Spitalului „Mavromati”, chiar pe strada Arhimandrit Marchian.

Preotul Petru Chirvase, Parohul Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din curtea spitalului, a avut ideea de a transforma ciotul copacului rupt în urma unei furtuni din toamna anului trecut, într-o operă de artă.

„Trebuie să facem tot posibilul să protejăm natura şi să ne folosim cât mai mult de tot ceea ce ne înconjoară. Prin această lucrare marcăm şi numele străzii pe care ne aflăm şi poate şi tinerii vor fi mai curioşi şi vor căuta pe Internet cine a fost Arhimandritul Marchian”, a declarat pentru Monitorul de Botoșani Pr. Petru Chirvase.

Clericul a apelat la unul dintre puţinii sculptori cu drujba, Gabriel Cernat din judeţul Prahova, cunoscut în special în urma participării la concursul „Românii au talent”.

În numai câteva ore de muncă, artistul a înlocuit imaginea inestetică a ciotului de copac cu reprezentarea Episcopului Marchian de Ierapole.

Gabriel Cernat lucrând la sculptura cu Arhimandritul Marchian. ©Monitorul de Botoșani

Gabriel Cernat are vârsta de 35 de ani și este originar din Bănești, județul Prahova. O parte dintre compozițiile artistului sunt cunoscute și apreciate la nivel internațional.

Foto credit: Monitorul de Botoșani

Comentarii Facebook


Știri recente