Sculptorul Laurențiu Mogoșanu expune, până pe 6 septembrie, la Muzeul de Artă Constanța, o suită de lucrări în lemn care comemorează martiriul domnitorului Constantin Brâncoveanu și al fiilor săi.
Este prima expoziție organizată în județul său natal. Cele mai recente expoziții ale sale s-au intitulat „Jertfa și bucuria Învierii”, la galeria Simeza, și „Stâlpi și Stâlpici”, la galeria Cuhnia a Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”.
„Dacă intră cineva în atelier și are o mișcare, e mai bine să aibă o mișcare teologică decât una estetică”, a declarat artistul.
„Unii poate că văd un lucru morbid într-un picior descărnat, dar eu văd un corp care se transformă. E o transfigurare, trimitere, o legătură. Nu e un moft al creștinilor crezul în viața de apoi, Vechiul Testament spune că oasele s-au pus cap la cap și au prins viață.”
Laurențiu Mogoșanu s-a născut la 25 august 1958. În facultate l-a avut profesor pe sculptorul Napoleon Tiron, iar în 1994 a primit Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A expus în Belgia, Franța, Germania și Ungaria, iar în 2000 a participat la „Expoziția Universală” de la Hanovra. În 2005, președintele României i-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
Foto credit: Facebook / Muzeul de Artă Constanța; Elena Murariu