Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă a fost invitatul unei seri culturale organizate în Buzău

Scriitorul şi jurnalistul Cornel Constantin Ciomâzgă a fost miercuri invitatul unei seri culturale organizate de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei la Teatrul George Ciprian din Buzău, notează site-ul oficial al Eparhiei.

Buzoienii au avut prilejul astfel de a se întâlni cu unul dintre cei mai importanți publiciști ai anilor 1990, întemeietor și director al mai multor publicații și al primelor posturi de radio private din România, profesor la Facultatea de Jurnalism și mentor al unor mari gazetari de astăzi.

Într-un dialog cu părintele consilier Ioan Șolea, scriitorul a vorbit despre perioada regimului comunist ateu, credință, întâlnirile providențiale care i-au schimbat viața, precum și despre cunoscuta sa carte Se întorc morții acasă. Acesta a prezentat personajele principale ale cărții, un fost torționar comunist și cea mai oprimată victimă a lui, care se întâlnesc după zeci de ani, fiecare cu viața sa incredibilă, trăind împreună o experiență impresionantă.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a explicat că suntem datori a ne cunoaşte şi asuma trecutul istoric al poporului român.

Consider că manifestarea a avut o dublă semnificație: pe de o parte, a fost o ofrandă adusă celor ce au murit în închisorile comuniste, mărturisindu-L pe Hristos cu toată puterea ființei lor, iar pe de altă parte, un regal oferit celor care au ales să mediteze împreună cu noi la ceea ce s-a întâmplat în trecut, gândindu-ne la prezent și scrutând cu ochii credinței viitorul. Avem datoria să cercetăm și să cunoaștem trecutul istoric al poporului român, dar și să ni-l asumăm, inclusiv cu părțile sale mai întunecate, a spus Arhiepiscopul Ciprian.

Cu această ocazie, Corul Bizantin al Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău, dirijat de Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, și Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei Arhiepiscopale Înălțarea Domnului din municipiu, dirijată de Arhid. Prof. Gianin Cristian Oprea, au interpretat colinde și alte piese muzicale, având la bază texte ale poeziilor scrise de deținuții din închisorile comuniste.

Evenimentul este parte a manifestărilor dedicate Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente

„Umblați ca fii ai luminii!”

Cu ocazia aniversării a 16 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul semnează un editorial despre „vocația de luminător” a Preafericirii Sale. „Umblați ca fii ai luminii!” (Efeseni 5, 8) Taina…