Școală de vară la Acriș, Întorsura Buzăului

În Parohia Ortodoxă Acriș, Protopopiatul Întorsura Buzăului, s-a desfășurat, în cadrul primei ediții a Școlii de vară, proiectul educațional „Icoana din sufletul copilului” – pictură de icoane pe sticlă. La acest proiect au participat un număr de 30 de elevi din clasele I-VIII, din satul Acriș. Un moment deosebit, în cadrul Școlii de vară a fost lecția de istorie dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, informează „Ziarul Lumina”.

Instituția coordonatoare a proiectului „Icoana din sufletul copilului” din cadrul Școlii de vară a fost Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului având ca parteneri Episcopia Covasnei și Harghitei, Parohia Ortodoxă Acriș și primăria comunei Vama Buzăului.

La acest proiect au participat un număr de 30 de elevi din clasele I-VIII, din satul Acriș, care au învățat meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă, dar s-au bucurat și de activitățile recreative, specifice unei școli de vară, dintre care jocurile distractive în aer liber și de interior, vizite la mănăstirile din zonă și la Rezervația de zimbri din localitate.

Obiectivele proiectului au fost: pictarea de icoane ortodoxe, cunoașterea învățăturii creștine și a unor datini specifice sărbătorilor creștine de mare însemnătate, cultivarea comportamentelor moral-religioase în rândul copiilor (să facă fapte bune, să-și iubească aproapele, să fie cinstiți, generoși, să îi ajute pe cei nevoiași, să-L iubească cu toată ființa pe Dumnezeu), dezvoltarea libertății de expresie a copiilor, îmbunătățirea relațiilor de comunicare și inter-relaționare între copii și între copii și adulți, stimularea elevilor prin organizarea de expoziții, concursuri, îmbunătățirea imaginii școlii în comunitate, îmbunătățirea relațiilor dintre școală, biserică și autoritățile locale.

Lecție dedicată Brâncovenilor

Un moment deosebit în cadrul Școlii de vară a fost lecția de istorie dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, în urma căreia copiii au rămas profund impresionați de capacitatea de jertfă a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu și de credința mărturisitoare a fiilor acestuia – Constantin, Ștefan, Radu și Matei.

Școala de vară s-a bucurat și de susținerea cadrelor didactice Maria Tonie și Emilia Ostafi, de ajutorul parohului Lihor Claudiu, de la Biserica „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Acriș și a unor sponsori care s-au îngrijit atât de procurarea materialelor necesare pentru buna desfășurare a proiectului de pictură a icoanelor pe sticlă, cât și de asigurarea unei mese calde la prânz pentru participanți.

La Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohială de praznicul Adormirii Maicii Domnului copiii au cântat la strană, s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, apoi a avut loc, în prezența credincioșilor participanți la slujbă, vernisajul expoziției de icoane și festivitatea de premiere, fiind răsplătită, astfel, munca participanților la Școala de vară, prin bunăvoința primarului Tiberiu Nicolae Chirilaș din comuna Vama Buzăului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…