Schitul Poiana Mărului își va sărbători hramul

La sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, miercuri, 24 iunie 2015, Schitul Poiana Mărului din județul Caraș-Severin îşi va sărbători hramul. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Mărul va fi adusă în procesiune la schit.

Programul liturgic al sfintelor slujbe ce se vor oficia cu prilejul hramului începe de marți, 23 iunie, de la ora 17:00, când are loc plecarea în procesiune a icoanei făcătoare de minuni de la Parohia Mărul, urmată de întâmpinarea și purtarea în procesiune spre mănăstire. De la ora 19:00, un sobor de preoţi şi diaconi oficiază slujba Vecerniei cu Litie, iar de la ora 21:00 se va oficia Utrenia, urmată de Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul şi rugăciuni de dezlegare.

Miercuri, 24 iunie, la ora 7:00, va avea loc slujba de Sfinţire a Apei, după care se va săvârşi Sfântul Maslu. Începând cu ora 9:00, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, va sfinți noua catapeteasmă a bisericii mănăstirești, apoi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie.

„Pentru schitul nostru această sărbătoare este una deosebit de importantă, așa cum de altfel pentru oricare mănăstire prăznuirea hramului este prilej de rugăciune și comuniune. Așadar invităm pe toți credincioșii de pe Valea Bistrei și nu numai să fie părtași alături de noi pentru a cinsti sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, și să cinstim pe Maica Domnului, care prin lucrarea ei va fi prezentă și în acest an la hramul așezământului nostru monahal”, a subliniat părintele Casian Rușeț, duhovnicul Schitului Poiana Mărului.

Situată în frumosul peisaj bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, acest schit a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Lucrările începute au fost sistate datorită opoziţiei regimului comunist, însă, odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului în anul 1994, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire episcopul Emilian Birdaş al Caransebeşului, s-au reluat lucrările de ctitorire, care s-au întrerupt la scurt timp din lipsă de fonduri. Reluarea construirii aşezământului monahal a reînceput în anul 2000 când, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Laurenţiu al Caransebeşului, au fost demarate lucrările de ridicare a bisericii mănăstireşti, finalizate doi ani mai târziu.

Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani a stareţei Olimpiada Tiliuţă, împreună cu obştea de călugăriţe, care a adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirilor ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei.

Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie. Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente