Schimburi de experiență în cadrul proiectului FORTE

În perioada 24 septembrie -12 octombrie s-a derulat o nouă etapă din cadrul proiectului FORTE (Formare Trainică pentru Parteneriat Social). Aceasta a avut loc în Madrid, Spania, și a avut scopul de a deschide noi oportunități de parteneriat transnațional cu posibili parteneri spanioli sau români, informează „Ziarul Lumina”.

Reprezentanți ai fiecăreia dintre eparhiile participante au efectuat o vizită de lucru în Spania cu intenția de a cunoaște modele de incluziune socială și proiecte ce pot fi replicate la noi, dar și cu dorința de a deschide noi oportunități de parteneriat transnațional cu posibili parteneri spanioli sau români. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei au fost delegați cu binecuvântarea Înalt Preasfinției Sale Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Episcop-vicar Paisie Lugojanul, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, arhidiacon Cristian Constantin, consilier economic, pr. Cristian Pavel, consilier social, și pr. Mircea Szilagyi protopop, să participe la această vizită în două perioade, 24-28 septembrie, respectiv 8-12 octombrie. Programul întâlnirilor a fost structurat cu precădere pe instituții și fundații cu scop lucrativ în sectorul economiei sociale, dar și pe întâlniri cu preoții români din Madrid și împrejurimi. Astfel, s-a participat la o prezentare a Caritasului catolic din Madrid, unde s-au expus câteva modalități de planificare strategică, de conștientizare socială, de implicare voluntară și planuri concrete de îngrijire a persoanelor aflate în situații vulnerabile și a celor în situații de excluziune socială. De asemenea, s-a remarcat Centrul de studii sociale, care oferă certificări în domeniul asistenței sociale, dând posibilitatea multora de a lucra efectiv în proiectele filantropice ale Caritasului.

Un alt punct important al vizitei l-a constituit întâlnirea cu reprezentanții Confederației Spaniole a Societăților de Economie Socială (CEPES), ce reunește 29 de organizații din comunitățile autonome sau grupuri de societăți dintr-un anumit sector și reprezintă interesele cooperativelor, asociațiilor, societăților de asigurări, întreprinderilor de inserție a forțelor de muncă, asociațiilor de pescari și a celor din sectorul persoanelor cu dizabilități, bazându-se pe sprijinul a peste 200 de structuri la nivelul comunităților autonome.

Modelul de lucru pentru Federația Filantropia

Ziua de miercuri, 26 septembrie, a debutat cu prezentarea Fundației ONCE pentru Cooperarea și Incluziunea Socială a Persoanelor cu Dizabilități, care a înființat în 1989 Grupul Fundosa ce are în prezent 14.000 de angajați, în majoritate persoane cu dizabilități, fiind și cel mai mare furnizor de produse și servicii pentru aceștia din domeniile tehnologic, industrial și sanitar. Modelul de lucru al Grupului Fundosa poate fi avut în vedere de Fundația Filantropia în viitor. Mai trebuie menționat că această fundație reprezintă un instrument de cooperare și solidaritate a persoanelor nevăzătoare din Spania. Partea a doua a zilei a fost rezervată pentru Institutul de Dezvoltare Comunitară, o asociație fără scop lucrativ, cu peste 25 de ani de experiență în susținerea dezvoltării locale în Spania. Obiectivele principale ale acesteia sunt concentrate pe impulsionarea și gestiunea programelor de dezvoltare locală, în colaborare cu entități publice și private la nivel local, regional, național și european, pe de o parte, și, pe de altă, parte pe încurajarea dezvoltării asociațiilor sociale în vederea dezvoltării locale, facilitând o nouă cultură în mediul de afaceri. De aici, se pot contura și în direcțiile filantropice o serie de oportunități locale menite să dezvolte serviciile sociale și să diversifice alternativele economice.

O altă vizită deosebită a constituit-o întâlnirea cu orașul Toledo, situat la 80 de kilometri de Madrid, vechi bastion al culturii și civilizației, remarcat pe vremea sinoadelor, dar și a luptelor cu vizigoții, un adevărat muzeu în aer liber, dornic să istorisească trecutul, dar și capabil să creioneze viitorul lumii moderne. Aici, am ajuns într-una din cele mai prestigioase universități spaniole, Universitatea Castilla la Mancha, așezată acum între zidurile unei foste mănăstiri catolice a căror taină o știe doar Dumnezeu, cu toate că respiritualizarea spațiului nu este departe de cei prezenți, întrucât locul fostului lăcaș de cult te îndeamnă permanent la rugăciune. Relevantă pentru proiectul nostru este Catedra de Studii Cooperative Fundația Caja Rural Toledo, prin care se dorește crearea unei culturi de asociere în vederea facilitării de servicii în sectorul social, sprijinindu-se incluziunea socială a colectivelor marginalizate. Tot aici la Toledo am întâlnit primul preot ortodox român, care, pe lângă abilitățile unui bun ghid spiritual și turistic, a încercat să ne familiarizeze cu Caritasul catolic din Toledo, de unde adesea se poate inspira în proiectele sociale pe care le pune în practica parohială, lucru ce îl putem face și în eparhiile noastre. Aceasta, întrucât Caritasul din Toledo reușește conștientizarea comunității creștine asupra importanței carității ca mod de exprimare a unui comportament creștin, dincolo de limitele religioase, sensibilizând opinia publică în fața situațiilor de sărăcie și marginalizare.

Au fost vizitați și preoții ortodocși români

Ultima zi a vizitei în capitala Spaniei a adus bucuria de a-i cunoaște pe unii din confrații preoți aflați sub purtarea de grijă a Preasfințitului Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. De la ei am aflat că misionarismul creștin ortodox trebuie să fie mai prezent ca oricând într-o lume modernă și secularizată, care fără de Dumnezeu nu poate ajunge departe.

Această vizită de lucru din cadrul proiectului FORTE va fi un bun reper pentru viitoarele acțiuni ale Fundației Filantropia, dar și pentru dezvoltarea serviciilor sociale și educaționale din eparhiile noastre.

Proiectul FORTE a fost lansat în anul 2010 de către Fundația Filantropia împreună cu Patriarhia Română, Instituto de Formation Integral din Spania și SC Global Commercium Development SRL și se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni, până în luna august a anului viitor. El are scopul de a dezvolta capacitatea organizațională a structurilor sociale active din Administrația patriarhală și a nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române. Eparhiile implicate în proiect sunt: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Giurgiului, Episcopia Tulcei, Episcopia Severinului și Episcopia Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente