Scara este urcare întru adânc, coborâre înlăuntru, iar Hristos este începutul și sfârșitul ei: IPS Teofan

Mitropolitul Teofan a vorbit duminică despre „Scara [Sf. Ioan Scărarul – n.ed.] ca imagine a drumului nostru către Dumnezeu, o scară puternic înrădăcinată în Piatra cea din capul unghiului, înrădăcinată puternic în inima Împărăției Cerurilor precum o ancoră neclintită. Pe această scară suntem chemați să urcăm noi, creștinii, sprijinindu-ne de cei doi stâlpi ai scării” – postul și rugăciunea.

„Viața creștină este descrisă de Sf. Ioan Scărarul uneori ca o cascadă care urcă în sus. Abaterea de la rău este începutul pocăinței, spune el. Începutul pocăinței este începutul mântuirii. Începutul mântuirii este buna hotărâre a omului pentru a bineplăcea lui Dumnezeu”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

„Uneori, în viața creștină adevărată, scara este o urcare întru adânc, o scoborâre întru cele mai dinăuntru ale ființei omului. Și prima treaptă pe care o întâlnește omul coborând în sine este o treaptă care-i arată dezlănțuirea păcatului care se află într-ânsul.”

„Omul acesta, care încearcă să urce către cer coborând în sine, își dă seama de toată de minciuna, de tot putregaiul, de toată cenușa, de tot scandalul, de toată mândria, de tot păcatul care se află într-ânsul. Și prima lui reacție este să plângă în hohote văzând hăul întunecat al păcatului care este așezat în adâncimea ființei sale”, a explicat părintele mitropolit.

„Dar, având curajul să pătrundă în această negură, omul dându-și seama de starea de păcat în care se află, cu mila Domnului o depășește pe aceasta și coboară încă o treaptă întru adânc”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„Și acolo se întâlnește cu adevăratul sine, se întâlnește cu locul unde harul lui Dumnezeu s-a așezat prin botez și vede acolo sălașul cel binecuvântat al Împărăției Cerurilor și aceasta este, deși întru adânc, atingerea scării celei de sus, care-l duce pe om în taina Preasfintei Treimi.”

Împărăția se dă celor care se silesc să o ia

„Desigur, a coborî pe această scară, a urca pe această scară nu este lucru ușor. Omul este chemat să-și întărească voința. Dai cele ale voinței și primești cele ale harului, mărturisește Patericul. Dai sânge, adică sângele voinței și determinării tale, și primești duh, adică Duhul Sfânt, mărturisește de asemenea un părinte binecuvântat din Pateric”, a adăugat părintele mitropolit.

„Urcușul pe această scară nu este un demers ușor. Omul este chemat să nu se oprească, chiar dacă a căzut”, a precizat ierarhul, amintind în acest sens afirmația Mântuitorului, Care a spus că Împărăția Cerurilor se dobândește cu multă stăruință și doar cei ce se silesc pe ei înșiși pun mâna pe ea.

„Căci fierul, dacă nu-l înroșești încontinuu, nu poate în cele din urmă să primească forma pe care dorești să i-o dai. Dacă nu este înroșit în permanență și se răcește, apoi foarte greu este să-l aprinzi din nou”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Dacă voința are un rol, iubiți credincioși, în urcarea noastră pe scara creștină către Dumnezeu, este bine să cunoaștem că Izvorul puterii noastre de a urca nu este voința proprie. Voința este importantă dacă se luptă pentru a-L avea pe Domnul Dumnezeu, pe Mântuitorul Iisus Hristos, ca Izvor al puterii noastre de a urca, pentru că Domnul Hristos este Baza scării”, a mai spus ierarhul.

„Domnul Hristos este și rădăcina scării celei din cer, este Alfa și Omega, începutul și sfârșitul scării, mijlocul scării și finalitatea scării.”

„Din scară, Domnul Hristos se adresează nouă zicându-ne: Îndrăzniți! Eu am biruit lumea. Sau: Luați, mâncați, Acesta este Trupul Meu, găsind în Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie puterea determinării de a urca în pofida tuturor piedicilor care ne stau înainte, pentru că Domnul Hristos este sensul urcușului nostru, Domnul Hristos este bucuria urcușului nostru, Domnul Hristos este puterea urcușului nostru de la pământ la cer”, a mai spus Mitropolitul Teofan.

Înaltpreasfinția Sa a enumerat și cele trei lucruri indispensabile pentru urcușul duhovnicesc: Sfânta Euharistie, Sfânta Scriptură împreună cu scrierile Sfinților Părinți, precum și rugăciunea. „Cel care nu se roagă nu poate să urce”, a avertizat Mitropolitul Teofan.


În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot, pe seama parohiei ieșene Bucium, pe Arhidiaconul Cristian Florin Cîrlescu, care timp de aproape 14 ani a fost slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași.

După slujbă, Părintele Mitropolit Teofan i-a oferit dirijorul Corului „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane, lect. dr. Costel Mirel Nechita, „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, ca semn de recunoștință pentru îndelungata și rodnica sa activitate.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente