Satul tradiţional românesc, în atenţia ITO Putna 2019

Satul tradiţional românesc ocupă un spaţiu important în cadrul Întâlnirii tinerilor ortodocși din Protopopiatul Rădăuți, „ITO Putna 2019”. Evenimentul are loc în zilele de 19 şi 20 august şi se află la a 5-a ediţie.

Iniţiativa a aparţinut unui grup de preoţi din Protopopiatul Rădăuţi, iar desfăşurarea lui se datorează colaborării cu Mănăstirea Putna şi Primăria Comunei Putna.

În prima zi, cei 120 de tineri participanţi au participat la ateliere care au avut ca tematică „Satul românesc ieri, azi, mâine”, informează Mănăstirea Putna.

În timpul acestora, elevii din clasele VII-VIII au avut posibilitatea de a deprinde încondeierea ouălor, cusutul tradițional, cântatul din fluier, olăritul, țesutul.

Tot luni, tinerii au vizitat Mănăstirile Putna şi Sihăstria Putnei.

Marţi, ei vor vizita mănăstirea, muzeul și Chilia Sfântului Daniil Sihastru. În partea a doua a zilei vor efectua o drumeție pe Dealul Crucii, de unde potrivit tradiţiei Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare şi Sfânt a tras cu arcul pentru a alege locul altarului mănăstirii.

Manifestările dedicate acestui eveniment se vor încheia cu o seară românească la care sunt aşteptaţi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, etnografi și artiști locali.

Anul acesta sunt organizate diferite evenimente care au în prim-plan satul românesc, întrucât 2019 a fost declarat Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Foto credit: Vlad Zegrea

Comentarii Facebook


Știri recente