Șase zile de binecuvântare pe Colina Bucuriei

Icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena, care conține părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei Elena, și icoana istorică a Sfântului Constantin cel Mare, aduse din Mitropolia Corintului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, s-au întors ieri în Grecia. Sfintele odoare s-au aflat spre închinare la București, în perioada 24-29 octombrie, fiind aduse de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Dionisie, Mitropolitul Corintului.

Vreme de șase zile, pelerinii veniți din întreaga țară la hramul Catedralei patriarhale au avut prilejul de a se închina la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care se păstrează în Catedrala patriarhală, ale Sfântului Mare Mucenic Artemie, aduse de la Mănăstirea ilfoveană Căldărușani, la icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena, care conține un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci pe care S-a răstignit Hristos și o părticică din moaștele Sfintei Împărătese Elena, precum și la icoana istorică a Sfântului Constantin cel Mare, aduse din Mitropolia apostolică a Corintului, informează „Ziarul Lumina”.

Ieri, înainte de a se întoarce pe meleagurile elene, delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Mitropolit Dionisie, a fost primită la Reședința patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezența ierarhilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reuniți pentru ședința de lucru. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat recunoștința atât pentru această lucrare misionară a Înaltpreasfințitului Mitropolit Dionisie, cât și pentru binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim II, Arhiepiscop al Atenei și al Întregii Grecii, pentru aducerea în țara noastră a sfintelor odoare. „Au fost zile de mare binecuvântare încât și vremea a exprimat această binecuvântare și această pace, pentru că în București a fost tot timpul soare și o căldură neobișnuită pentru acest timp al anului. Aceasta înseamnă că binecuvântarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, adusă prin icoanele lor, a fost pentru noi o experiență vizibilă, dar și o comuniune de rugăciune și de împreună-cinstire a sfinților lui Dumnezeu alături de mulțimile de pelerini care au fost în aceste șase zile aici, la Patriarhie. De mai multe ori ne-ați făcut bucurie cu aducerea diferitelor moaște ale sfinților la București, la Galați și în alte părți, dar acum, la încheierea „Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”, am simțit o încununare a tuturor bucuriilor, așa cum Sfinții Împărați au fost încununați nu numai cu coroană aici pe pământ, ci și cu o cunună de lumină și de sfințenie în ceruri”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Dionisie a mulțumit încă o dată pentru invitația de a participa la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. „Am dorit să fim alături de Preafericirea Voastră în aceste momente de sărbătoare și, deoarece nu putem să ne exprimăm altfel decât în modul în care și Sfântul Apostol Pavel s-a exprimat: „Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos” (Galateni 6, 14), am venit aici însoțiți atât de Sfânta Cruce, cât și de moaște ale sfinților care s-au inspirat din puterea Sfintei Cruci și au ajuns ceea ce sunt. Nu vom înceta niciodată să facem procesiuni cu ea, să o purtăm la piepturile noastre, să o arătăm în pelerinaje oamenilor și să afirmăm că Sfânta Cruce este la baza vieții fiecăruia dintre noi”, a precizat Înaltpreasfințitul Mitropolit Dionisie. La final, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Patriarhului Bisericii noastre albumul „Pecetea lui Pavel. Biserica din Corint” și l-a invitat să efectueze o vizită frățească în Mitropolia apostolică a Corintului.

Delegația Bisericii Greciei, condusă de IPS Dionisie, Mitropolitul Corintului, a participat în perioada 24-29 octombrie atât la evenimentele religioase și culturale dedicate hramului Catedralei patriarhale, cât și la ședința solemnă a Sfântului Sinod dedicată „Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Anului comemorativ Dumitru Stăniloae” în Patriarhia Română. De asemenea, în această perioadă, delegația grecească a vizitat mănăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum Stavropoleos, Antim, Radu Vodă, Pasărea, Schitul Darvari, Caraiman, Sinaia, centre social-culturale și social-pastorale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente