Sărbătorirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul la Stockholm

Biserica Ortodoxă a sărbătorit duminică, 23 septembrie 2012, Zămislirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. În această zi, Preasfințitul Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Parohia „Sfânta Treime și Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul” din cartierul Solna, din capitala Suediei, Stockholm, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Europei de Nord.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Episcop Macarie s-a referit și la semnificația sărbătorii Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul de către Dreapta Elisabeta, arătând că Biserica a rânduit și pentru Maica Domnului o sărbătoare asemănătoare, în 9 decembrie, Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta și Dreapta Ana. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Sfântul Ioan Botezătorul sunt primii rugători pentru lume, așa cum sunt înfățișați în icoana Deisis, de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului Hristos, în rugăciune stăruitoare de mijlocire.

Preasfințitul Macarie, vorbind despre viața și lucrarea minunată a Înaintemergătorului Domnului i-a îndemnat pe credincioși să ceară în toată vremea mijlocirea și ocrotirea Botezătorului lui Hristos care este Prietenul Mirelui Bisericii, însă și prietenul nostru. Mâna care s-a atins de preacuratul creștet al Stăpânului la Botezul din Iordan, o înalță continuu către Domnul pentru noi, deoarece are îndrăzneală multă, fiind mai mare decât toți proorocii, binecuvântat de Domnul încă din pântecele maicii sale și apoi mărturisit de către El.

La finalul slujbei, Preasfințitul Episcop Macarie i-a felicitat pe toți care poartă numele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și a apreciat lucrarea pe care o desfășoară părinții slujitori din parohie: Ioan Ruja, Florin Balan și Salvatore Cajosso, îndeosebi în activitățile cu tinerii și copiii din școala parohială.

Comentarii Facebook


Știri recente