Sărbătorile lunii noiembrie

Luna care tocmai a început, noiembrie sau brumar, aduce pentru credincioşii ortodocşi o serie de sărbători importante.

Pe 8 vom cinsti Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Ca sărbătoare a îngerilor, aceasta a fost prăznuită de Biserică începând cu secolul al V-lea. Sfinţii Voievozi sunt pictaţi pe uşile diaconeşti ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc. Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil sunt, în România, ocrotitori spirituali ai Jandarmeriei Române.

În a 11-a zi a lunii îl vom pomeni pe Sfântul Mare Mucenic Mina. Un fragment din moaștele sale se află, din anul 1874, la Biserica Vergu din Capitală. A doua zi, pe 12 noiembrie, calendarul Bisericii noastre îi consemnează pe Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni. 13 noiembrie este ziua în care se face pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Un fragment din moaștele sale se află și la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, locașul de cult sărbătorindu-și cu acest prilej unul dintre hramuri.

Tot pe 13 se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului. Acesta are durată fixă şi se încheie în ziua praznicului Naşterii Domnului, pe 25 decembrie.

Tot în noiembrie, pe 15, îl vom prăznui pe Sfântul Paisie de la Neamţ. Cuviosul a reînviat tradiția isihastă în zona Balcanică, în secolul al XVIII-lea. A fost canonizat de Biserica noastră în 1992.

16 noiembrie este ziua de pomenire a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, iar 20 noiembrie, ziua în care îl cinstim pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.

Cea mai importantă sărbătoare a lunii este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie.

Două zile mai târziu, calendarul îl consemnează pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii. Pe 25 noiembrie, la Odovania praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului, îi vom pomeni pe Sfinții Mari Mucenici Ecaterina și Mercurie.

Ultima mare sărbătoare a lunii este închinată ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat. Din anul 2011, pe 30 noiembrie, Biserica noastră face şi pomenirea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente