Sfinții Epictet și Astion cinstiţi la locul martiriului lor

Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea și-a sărbătorit hramul închinat Sfinţilor Epictet şi Astion vineri, 08 iulie 2016. Cu acest prilej, sute de credincioşi au venit să aducă cinstire moaştelor acestor martiri dobrogeni, la 15 ani de la descoperirea acestora.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Începând cu ora 09.30, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, au oficiat slujba Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată lângă biserica mare a mănăsirii. Pentru a lua parte la Sfânta Liturghie cea mai mare parte a pelerinilor au sosit de dimineață cu autocare, credincioșii fiind însoțiți de preoții lor din parohiile tulcene, acestora adăugându-se creştinii din localităţile învecinate, dar şi din judeţele cele mai apropiate Constanţa, Galaţi și Giurgiu. Într-un baldachin special amenajat lângă locul oficierii slujbei au fost depuse spre închinare Moaştele Sf. Epictet şi Astion, pe parcursul slujbei toţi creştinii având posibilitatea să treacă prin faţa raclelor şi să se roage sfinţilor vindecători de boli trupeşti şi sufleteşti, a precizat Pr. Felix Neculai, consilier cultural și comunicații media – Episcopia Tulcii.

În semn de apreciere şi mulţumire, ierarhii prezenţi au primit în dar din partea stareţului mănăstirii, pr. Iov Arcviudean, câte o icoană reprezentând pe Sf. Mc. Epictet şi Astion, pictată în stil neobizantin.

Anul acesta cinstirea Sfinților Mucenici Epictet și Astion are o conotație istorică și spirituală aparte, deoarece se împlinesc 15 de ani de la descoperirea martirionului și a sfintelor moaște în vara anului 2001, în urma cercetărilor arheologice efectuate în antica cetate Halmyris aflată pe brațul Sf. Gheorghe al Dunării. Sfântul Epictet preotul şi tânărul Astion au fost martirizaţi în cetatea Halmyris (Myris) în data de 8 iulie, în anul 290 sau 292 pe teritoriul fostei Sciţia Mică, Dobrogea de astăzi, urmele cetății găsindu-se la câteva sute de metri de mănăstire și putând fi vizitate şi astăzi, a mai spus Pr. Felix Neculai

Mănăstirea Halmyris, cea mai mare din Dobrogea, se află în lucrări de construcție încă din anul 2002, iar din anul 2008, păstrează spre venerare, la demisolul bisericii, raclele cu moaştele celor mai vechi sfinți martiri cunoscuţi cu numele din România.

Comentarii Facebook


Știri recente