Sărbătoarea Sfântului Cuv. Mc. Efrem cel Nou la Galați

La 5 mai 2016 se împlinesc 590 de ani de la moartea martirică a Sfântului Cuvios Efrem cel Nou.

Canonizat de Patriarhia Ecumenică la 2 martie 2011, recunoscut şi introdus şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române din anul 2014, Sfântul Efrem cel Nou este cinstit cu multă dragoste şi evlavie de creştinii ortodocşi din întreaga lume, fiind chemat ca ocrotitor şi binefăcător al numeroase biserici şi mănăstiri.

Printre acestea se numără şi Parohia „Sfântul Dimitrie – Izvorâtorul de Mir şi Sf. Efrem cel Nou” din municipiul Galați.

Încă din anul 2013, prin bunăvoința maicii starețe Teodosia de la Mănăstirea Nea Mákri (lângă Atena), unde se află moaştele Sfântului Efrem cel Nou, parohia gălățeană a primit în dar Papucul Sfântului Efrem, iar la scurt timp, cu binecuvântarea Înalptreasfințitului Părinte  Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, biserica l-a primit ca al doilea ocrotitor pe acest sfânt bineplăcut lui Dumnezeu.

Evlavia şi ataşamentul slujitorilor şi credincioşilor a crescut de la o zi la alta față de lucrarea şi dragostea Sfântului Efrem cel Nou, arătate prin numeroase vindecări şi ajutorări la vreme de încercare şi restrişte, astfel încât, în luna decembrie 2015, în cadrul pelerinajului la mănăstirea de pe Muntele Neprihăniților, Părintel paroh Meluță Lupu a primit darul neprețuit al unui fragment din Moaştele Sfântului Efrem cel Nou.

IMG_6317

Sărbătoarea Sfântului Efrem de la parohia gălățeană a debutat în seara zilei de 4 mai prin slujba Vecerniei cu Litie şi a Acatistului.

În ziua prăznuirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a fost prezent la Sfânta Liturghie și a rostit cuvânt de învățătură, după care, înconjurat de slujitorii de la această parohie, dar şi din oraşul Galați, a sfințit racla în care au fost aşezate fragmentele din moaştele Sfântului Efrem cel Nou.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă pascală la care au fost invitați să participe şi elevii olimpici de la cele două şcoli aflate pe teritoriul parohiei.

 

Comentarii Facebook


Știri recente