Sărbătoarea Sf. Împărați Constantin și mama sa Elena în Parohia Bristol, Marea Britanie

Sâmbătă (19 mai 2012) și duminică (20 mai 2012), credincioșii din Parohia Ortodoxă Română din Bristol, Marea Britanie, au sărbătorit pentru prima dată hramul bisericii „Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena”. Cu această prilej de comuniune sfântă, din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, slujba arhierească a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi din diverse parohii ortodoxe române din Marea Britanie: Pr. Protopop Silviu Petre Pufulete (Londra), Pr. Constantin Popescu (Leeds), Pr. Marcel Oprișan (Glasgow,Scoția), Pr. Dan Ghindea (Nottingham), Pr. Mihai Novacovschi (Birmingham), Diac. Ciprian Bădin, Diac. Andreas Andreopulos, precum și slujitorii parohiei gazde: Pr. Ioan Claudiu Moldovan, parohul comunității ortodoxe române din Bristol și Pr. Emilian Roman.

Din partea Ambasadei Române a Marii Britanii și Irlandei de Nord a luat parte Excelența Sa, Domnul Ambasador, Dr. Ion Jinga, care recent a fost declarat „ambasadorul anului” din Marea Britanie, bucurie împărtășită și credincioșilor prezenți la slujbă.

Prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena a fost prefațată de slujirea Vecerniei mari cu Litia, în care Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșeanul a tâlcuit, în cheie biblică și patristică, versetul veterotestamentar: „Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au strepezit dinții (…) Sufletul care păcătuiește va muri. Fiul nu va purta nedreptatea tatălui, și tatăl nu va purta nedreptatea fiului. Celui drept i se va socoti dreptatea sa, celui rău, răutatea sa” (Iez. 18: 2, 20). Apoi, de dimineață, în ziua sărbătorii a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, în cadrul căreia pe lângă cuminecarea cu Sfintele Taine a unei mulțimi considerabile de credincioși, am ascultat meditația duhovnicească a Preasfințitului Ignatie Mureșeanul, care a avut drept tematică: „Hristos – cel mai bun oftalmolog: a vedea înseamnă a mărturisi imbatabil credința în El”.

Întreaga sărbătoare a fost frumos aureolată de agapa creștină, care a readus în minte și în inimă parfumul comuniunii vieții primilor creștini.

Toate aceste bucurii au fost posibile datorită harului lui Dumnezeu, a prezenței tainice a Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, a binecuvântării calde a Înaltpreasfințitului Iosif, care l-a delegat pe Preasfințitul Ignatie Mureșeanul pentru slujirea la acest hram, precum și grație mărinimiei jertfelnice a Părintelui Claudiu Ioan Moldovan, secondat de Părintele Emilian Roman, precum și de vrednicii și inimoșii creștini ortodocși români din Bristol.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…