Sărbătoarea Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan la Sihăstria Putnei

Preasfințitul Părinte Damaschin va sluji duminică seară și luni la Mănăstirea Sihăstria Putnei, cu prilejul sărbătorii Sfinților Sila, Paisie și Natan.

Ierarhul va oficia slujba Privegherii din seara de duminică și Sfânta Liturghie de luni, în ziua de pomenire a celor trei cuvioși.

Sf. Cuv. Sila s-a născut în 1697 în ținutul Botoșanilor și a petrecut șapte decenii la Sihăstria Putnei, dintre care trei ca stareț al obștii, perioadă în care a înnoit viața duhovnicească și a ctitorit o biserică de piatră cu hramul „Buna Vestire”. A plecat la Domnul în 1773.

Sf. Cuv. Paisie, născut în 1701, deși nu a fost stareț, era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă românii din Bucovina în vremea stăpânirii austro-ungare. A trecut la cele veșnice în 1784.

Sf. Cuv. Natan, născut în 1717 la Pașcani, a fost eclesiarh la Mănăstirea Putna, apoi s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit Schima Mare cu numele de Natan. A fost părintele duhovnicesc al Sf. Mitropolit Iacob Putneanul și, pentru scurt timp, starețul Sihăstriei Putnei, trecând la Domnul în 1784.

După trecerea la cele veșnice a celor trei sfinți, Sihăstria Putnei a fost închisă de regimul de ocupație austriac. Moaștele lor au fost descoperite în 1990, când s-a început refacerea schitului. Au fost canonizați, împreună cu Sf. Ier. Iacob Putneanul, în 2016, la 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna și la 20 de ani de la resfințirea vechii biserici a Sihăstriei Putnei.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente